VELIKA PREKRETNICA? / Novi Zakon o sudovima donosi dvije velike promjene: Hoće li ovo pomoći smanjiti korupciju i obiteljsko nasilje

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sve sudske presude trebaju proći proces anonimizacije i biti objavljene na internetu tako da svakome budu dostupne

12.8.2023.
10:17
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U savjetovanju sa zainteresiranom javnošću nalazi se prijedlog izmjena Zakona o sudovima koji bi mogao značiti veliku prekretnicu u transparentnosti rada sudova, znatno olakšati uvid u sudsku praksu i postati snažan antikorupcijski alat, piše u subotu Jutarnji list.

Hoće li to i postati ovisi o sadržaju pravilnika koje će u roku od dva mjeseca donijeti ministar pravosuđa i uprave i njima razraditi zakonske odredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tome da se u zakonu namjerava propisati "obveza javne objave svih sudskih odluka kojima se postupak dovršava na posebnoj mrežnoj stranici uz prethodnu anonimizaciju i poštivanje pravila o zaštiti osobnih podataka".

Druga izmjena odnosi se na obiteljsko nasilje

Drugim riječima, sve sudske presude trebaju proći proces anonimizacije i biti objavljene na internetu tako da svakome budu dostupne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno se objavljuju odabrane sudske odluke, a objava je, kako se i navodi u obrazloženju zakonskog prijedloga koje je izradilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, omogućena kroz poseban informacijski sustav Vrhovnog suda (SupraNova).

"Baza podataka u navedenom informacijskom sustavu je ograničenog opsega i ne postoji automatizirani način anonimizacije, već istu provode sudski službenici", ističe se u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga vrlo važna izmjena odnosi se na postupke obiteljskog nasilja. Posljednjih godina osnovano je više radnih skupina koje rade na izmjenama zakona, pripremaju edukacije, no sudovi su i dalje iznimno blagi prema obiteljskim nasilnicima, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

POGLEDAJTE VIDEO; I dalje se traga za mladim sportašima iz Burundija: 'Sve su opcije moguće'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo