KOMUNIKACIJSKI STRUČNJAK O POPLAVI VIJESTI O KORONAVIRUSU: / 'Stižu iz svih smjerova, teško je više razlučiti što je laž, a što istina'

Image
Foto: AFP / Profimedia

'Problem je što smo preplavljeni informacijama iz svih smjerova. Objektivno, kada se hladne glave pogledaju brojke onda virus sam po sebi nije toliko opasan.

27.2.2020.
20:20
AFP / Profimedia
VOYO logo

Govoreći o širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama o epidemiji koronavirusa, komunikacijski stručnjak Marko Rakar na televiziji N1 ustvrdio je kako je i prijašnjih godina bilo virusa, ali nikada nisu bili popraćeni u ovoj mjeri.

"Sad smo krenuli iz Kine, tamo je došlo do vrlo žestoke reakcije. Stvar se od tuda krenula kretati kaskadnim efektom. Bez obzira na to je li vijest koju smo pročitali stvarna ili nije stvarna, samo se nadodaje na ukupnu gomilu vijesti o koronavirusu", kazao je Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKI ZNANSTVENIK IZRAČUNAO U PROMILE KOLIKE SU ŠANSE DA OBOLITE I UMRETE OD KORONAVIRUSA: ‘Poanta priče? Da, opasnost postoji, ali…’

'Preplavljeni smo informacijama iz svih smjerova'

Upitan jesu li lažne informacije opasnije od zdravstvene situacije, Rakar je kazao kako je "teško više razlučiti što je lažna informacija, a što točna informacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što smo preplavljeni informacijama iz svih smjerova. Objektivno, kada se hladne glave pogledaju brojke onda virus sam po sebi nije toliko opasan. Ljudi su vrlo skloni vjerovati onim informacijama koje su podijelili njihovi prijatelji. Oni će u nekoj mjeri vjerovati medijima koje prate, ali kad naiđu na informaciju koju je podijelio netko njihov poznat kojem inače vjeruju, uzet će to zdravo za gotovo. Mogućnost kritičkog prosuđivanja i stavljanja u kontekst vijesti i stavljanja u kontekst stvarnosti je uvijek problem", kazao je.

Osvrnuo se i na brojne teorije zavjere koje se spominju na društvenim mrežama, od kojih jedna kaže da je 5G mreža kriva za pojavu virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi svaku od tih mogućih teorija rastaviti na sastavne dijelove pa odgovoriti zašto to nije moguće. Postoji vjerovanje da tornjevi antena za mobitele kreiraju raznorazne probleme. Što se drugih teorija tiče, ako se analiziraju - ja kao laik znam svi virusi dolaze iz Kine zbog prirodnih migracija ptica i ostalih kretanja", pojašnjava Rakar.

Image
PSIHOLOGINJA TVRDI DA STVARANJE MEDIJSKE PANIKE ZBOG KORONAVIRUSA I NIJE TOLIKO LOŠE: /

'Možda podigne svijest građana...'

Image
PSIHOLOGINJA TVRDI DA STVARANJE MEDIJSKE PANIKE ZBOG KORONAVIRUSA I NIJE TOLIKO LOŠE: /

'Možda podigne svijest građana...'

'Komunikatori iz Vlade trebali su biti pažljiviji'

U Hrvatskoj je broj zaraženih trenutno debelo ispod 1 posto i stoga, tvrdi Rakar, nema ikakve logike pretjerano brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pomažu scene iz naših bolnica, s pacijentom se komunicira u skafanderu. Možda su komunikatori iz Vlade to trebali malo pažljivije napraviti", dodao je.

Ipak, npaominje kako se Vlada u ovoj situaciji postavila vrlo trezveno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo redovne press konferencije gdje se javnost obaviještava o tome što se događa u određenom trenutku i kako pretpostavljaju da će se stvar razvijati. Panika koju smo vidjeli proteklih dana na neki način je očekivana. Vjerujem da će se u sljedećih nekoliko dana stvari vratiti u koliko toliko normalnu kolotečinu", kazao je Rakar gostujući na televiziji N1.

Image
Foto: N1

Kini prijeti nestašica kontejnera

Govoreći o borbi Facebooka s lažnim vijestima, Rakar je istaknuo kako opet treba pokušati pronaći metode da se suzbije širenje lažnih vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna iznimno kompleksna situacija. Samo u Hrvatskoj imamo dva milijuna korisnika, koji dnevno kreiraju 1,2,3,5 ili 50 objava. Filtrirati stotine tisuća objava nije jednostavno. To je tehnološki izazov koji nije vezan samo uz ovu pandemiju. Nije moguće i nije jednostavno pokriti svaki smjer iz kojeg informacija dođe", ističe.

Procjenjujući stanje u gospodarstvu s obzirom na pojavu koronavirusa, Rakar je kazao kako su ponedjeljak i utorak bili bolni dani na američkim burzama, ali već u srijedu situacija je bila puno bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija na svjetskim burzama se malo smanjuje. Šangajska burza je duboko na putu opravka od ove situacije. Otprilike 300 tisuća kontejnera svaki tjedan putuje iz Kine u Europi. Očekuje se da će početkom ožujka biti nestašica kontejnera u Kini jer se oni ne vraćaju zbog cjelokupne situacije. Efekti će sigurno biti veliki i trebat će puno vremena da se stvari normaliziraju i vrate u neko početno stanje", zaključio je Rakar.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo