Uvode se kazne za nedovršene fasade

Sabor će danas u prvom čitanju razmotriti prijedlog novog Zakona o gradnji, koji bi trebao pojednostaviti i pojeftiniti pribavljanje dokumentacije za gradnju.

3.10.2013.
7:53
VOYO logo

Vlada predlaže se uvođenje jedne dozvole - građevinske koja će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Ona bi vrijedila tri godine, a u tom roku morat će se započeti gradnja.

"Lokacijska dozvola će biti potrebna samo za eksploatacijska polja, tamo gdje je predviđena fazna izgradnja i tamo gdje je postupak izvlaštenja. Za sve zahvate uvodi se jedna građevinska dozvola, od malih obiteljskih kuća do velikih zahvata s time da je dokumentacija za građevinsku dozvolu nešto manja i jednostavnija nego danas, a davanja investitor mora podmiriti osam dana prije početka gradnje. Time financijske troškove investitoru znatno smanjujemo", objasnila je nedavno ministrica Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne će propisivati komunalni redari

Vlasnicima novih objekata zakonom se nameće obveza uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće, te do deset godina za velike zgrade, a prekorače li te rokove, prijeti im kazna od tri tisuće kuna za svaki mjesec prekoračenja. Ta se obveza ne odnosi na vlasnike starih kuća bez fasade.

Novi zakon predlaže po pitanju građevinske inspekcije da se dio poslova inspektora prebaci na komunalne redare, u čiju nadležnost bi ušli manji objekti kao što su ograde i nadstrešnice, kao i naplata kazni s neuređenim okolišem i objektima bez fasade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo