užas u kozari putovima / Komora socijalnih radnika o tragediji: 'Javnost ponovo stavlja socijalnu službu kao glavnog krivca'

Image
Foto: Pixsell

'Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu'. Nasilje koje je rezultiralo smrću jednoipolgodišnjeg djeteta ponovo aktualizira problem propusta socijalne službe

5.1.2023.
20:27
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na ''krivce'' .

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca'', stoji u priopćenju.

Image
BACIO MOLOTOVLJEV KOKTEL /

Hrvatska komora socijalnih radnika osudila napad u Ivancu: 'Ovo nije prvi put'

Image
BACIO MOLOTOVLJEV KOKTEL /

Hrvatska komora socijalnih radnika osudila napad u Ivancu: 'Ovo nije prvi put'

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

''Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu'', nadodaje HKSR pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoceste gdje je počinio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo