KOMENTAR NET.HR-a: / Hoće li neizvjesnu bitku za Zagreb odlučiti paradoksalna izborna križaljka koja ide u korist Bandiću?

Image

Zahvaljujući zanimljivoj i prilično paradoksalnoj izbornoj križaljci u Zagrebu, Milan Bandić bi - ipak - mogao osvojiti još jedan gradonačelnički mandat u metropoli.

17.5.2017.
12:36
VOYO logo

No, politička scena u Zagrebu je čak i čudnija od one na razini Hrvatske koja je, čemu svjedočimo iz dana u dan, često na razini vodvilja, pa i cirkusa. U Zagrebu, tako, nominalno druga stranka u zemlji - o SDP-u je riječ - uopće nema svojeg kandidata. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, na ovim izborima će podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš.

Zato HDZ ima dvoje kandidata - službenog Dragu Prgometa i (ne)prikrivenu Brunu Esih, koja je favoritkinja ne samo Zlatka Hasanbegovića, već i cijele HDZ-ove desne struje. Mnogi će reći da HDZ ima i trećeg kandidata, onog najjačeg - Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom krugu svi protiv Anke Mrak Taritaš

Da tome nije tako mogli su pokazati zimus, prilikom izglasavanja zagrebačkog proračuna za 2017. godinu, ali nisu. Taj pokušaj rušenja Bandića pola godine prije izbora zaustavio je osobno predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković. Djelomice zbog Bandićevih "ruku" podrške Vladi u Saboru, a djelomice zbog toga što se HDZ i Bandić, recimo to tako, već godinama u Zagrebu sasvim dobro slažu.

Image

Kada u spomenutu križaljku ubacite i sada nezavisnu bivšu Bandićevu zamjenicu Sandru Švaljek, dobijete jednadžbu s više nepoznanica i, čini se, tek jednom poznatom brojkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIKAD NEIZVJESNIJA IZBORNA UTRKA: /

Milan Bandić u prednosti tek 0,8 posto. Evo tko mu puše za vratom!

Image
NIKAD NEIZVJESNIJA IZBORNA UTRKA: /

Milan Bandić u prednosti tek 0,8 posto. Evo tko mu puše za vratom!

Milan Bandić (24,9 posto) i Anka Mrak Taritaš (24,7) su potpuno izjednačeni i trećeplasirana Sandre Švaljek (16,7) teško ih može dostići. Loša vijest za simpatizere HNS-ove kandidatkinje je to da je od početka izborne kampanje izgubila čak 3,1 posto glasova. Još gora vijest za njih je to što je u prošlom istraživanju u njihovu dvoboju u drugom krugu izbora pobjeđivala Bandića s pet posto prednosti, dok je sada 0,5 posto iza njega.

Image

Najveći problem za Anku Mrak Taritaš na ovim izborima je, međutim, sad već sasvim jasno raspoloženje birača u Zagrebu koje pokazuje da mnogi ne vole Bandića, ali da je još više onih koji ne vole HNS! Pa će se tako glasovi kandidata koji ispadnu u prvom krugu (pokazuju to i istraživanja) uglavnom preliti aktualnom gradonačelniku. A tih glasova je mnogo jer prema Ipsosu Bruna Esih uživa potporu od 8,3 posto birača, Drago Prgomet 5,8 posto, Ivan Lovrinović 4,3...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švaljek bi u drugom krugu uvjerljivo potukla Bandića, ali...

Čak i zanimljivija i intrigantnija od svega do sada navedenoga je procjena izgleda Sandre Švaljek u eventualnom drugom krugu izbora. Ona bi u tom dvoboju pobijedila s čak 50,7 posto glasova, naprema Bandićevih 39,9 posto. Ta je razlika toliko velika da je u preostalih pet dana nikakvo odstupanja ili pogreška u istraživanju ne može promijeniti. Tim više što je isti odnos bio i u istraživanju provednom potkraj ožujka.

Image

No, problem za Švaljek i njezine simpatizere je taj što, čini se, ona u taj drugi krug vrlo teško ili nikako može ući. Za to joj nedostaje jaka stranačka infrastruktura koju uz SDP i HNS ima Mrak Taritaš. Od koje, pak, još jaču logistiku imaju oni (Bandić, HDZ, kompletna desnica...) koji će biti protiv nje u najvjerojatnijem drugom krugu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paradoksalno, ali vrlo jaka i ozbiljna kandidatkinja HNS-a i SDP-a u ovom slučaju samo smeta nezavisnoj Sandri Švaljek da uđe u drugi krug i tamo sigurno pobijedi Bandića! Tako barem izgleda rješenje ove komplicirane jednadžbe s više nepoznanica i samo jednom poznatom brojkom - Milanom Bandićem...

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo