BIVŠI VELEPOSLANIK U MOSKVI ZA NET.HR O SUTRAŠNJEM SASTANKU KOLINDE I PUTINA: / O čemu će razgovarati i zašto je jako važan?

Image
Foto: AFP/PIXELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra putuje u Rusiju, gdje će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom.

17.10.2017.
17:22
AFP/PIXELL
VOYO logo

Putin će hrvatsku predsjednicu primiti u Sočiju, u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej. Upravo u toj rezidenciji Putin inače prima najuglednije svjetske državnike, a s obzirom na to, jasno je da je posjet hrvatske predsjednice u Rusiji primljen s velikom važnošću, rekao je za Net.hr bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević. On ovaj posjet vidi kao znak obostrane dobre volje da se odnosi dviju zemalja unaprijede.

Rusima je bitna stabilnost regije zbog ekonomskih i financijskih interesa

Kovačević objašnjava kakav interes Rusi vide u sastanku Vladimira Putina s hrvatskom predsjednicom. Bitna im je stabilnost regije zbog ekonomskih i financijskih interesa koje Rusija ima u svim bivšim jugoslavenskim zemljama na području energetike i financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrlo vjerojatno takav interes za Hrvatsku treba staviti u kontekst činjenice da je Rusija pod režimom sankcija pa ruski lideri na svaki mogući način pokušavaju pronaći mogućnost da razvijaju suradnju na onim područjima koja nisu zahvaćena sankcijama. Vjerojatno će se razgovarati i o politici u regiji, gdje pristupi Rusije s jedne strane, i Hrvatske, NATO pakta i EU-a s druge strane nisu baš podudarni. Logično je da je ruskoj strani stalo do stabilnosti u regiji zbog ekonomskih interesa.

Iako će dvoje lidera razgovarati o održavanju stabilnosti, pristupi su im ipak proturječni jer Rusija smatra da proširivanje NATO-a i EU-a povećava nestabilnost, dok je pozicija Hrvatske da takvo proširenje povećava stabilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suglasnost o situaciji u BiH?

Najavljeno je da će biti riječi i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Kovačević kaže da se tu stajališta hrvatske politike u nekoj mjeri podudaraju s interesima Republike Srpske, pa samim time i sa stajalištima Ruske Federacije, koja inzistira na striktno federalnom karakteru BIH.

'To bi moglo značiti da bi Rusija, uz neki ustupak s hrvatske strane, mogla zauzeti stajalište da bi Daytonski sporazum trebalo promijeniti tako da se osnuje treći entitet', pojasnio je bivši veleposlanik u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema suglasnosti o Agrokoru

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga. O toj temi Kovačević ne očekuje rješenje na sutrašnjem sastanku.

'Sberbank smatra da donošenje lex Agrokora, a osobito način na koji izvanredni upravitelj sada upravlja kompanijom, njima ugrožava prava kao najvećih vjerovnika Agrokora. Smatraju da se načinom na koji se sada upravlja Agrokorom pogoduje domaćim dobavljačima i američkim fondovima, a smanjuju se mogućnosti da oni naplate svoja potraživanja i za tu situaciju smatraju odgovornu Vladu RH. Neće biti suglasnosti o tome', tvrdi Božo Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristanak Rusije na rješenje za Slavonski Brod znak je velike zainteresiranosti za Hrvatsku

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koji je odgovorna rafinerija u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada, kažu izvori na Pantovčaku. Kovačević kaže da je rješenje tog problema već dogovoreno na međuvladinoj komisiji za gospodarsku i znanstveno-tehnološku suradnju, kada je potpredsjednica Vlade Martina Dalić s ruskim partnerom dogovorila da će Crodux snabdijevati bosanskobrodsku rafineriju plinom i na taj način će biti smanjeno onečišćenje zraka.

'Tu je zajednički interes i RH i vlasnika rafinerije, ruske kompanije Zarubežnjeft. Pristanak ruske strane na takvo rješenje, a znamo da se Milorad Dodik tome suprotstavljao, znak je visokog stupnja zainteresiranosti ruske strane za suradnju s Hrvatskom', dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neovisno o sankcijama, postoji prostor za suradnju i treba ga iskoristiti'

Iako ima zajedničkih točaka, ali i onih u kojima se dvije zemlje razilaze, ovaj sastanak je ipak pozitivan pomak, smatra Kovačević.

'Nadam se da će se Hratska ubuduće s više obzira odnositi prema Ruskoj Federaciji i da će to rezultirati korisno za obje strane. Neovisno o sankcijama koje i RH mora poštivati, postoji prostor za suradnju i treba ga iskoristiti. Postoje kompanije koje su već tradicionalno prisutne na ruskom tržištu, Podravka, farmaceutske kompanije, a i neke druge, i treba iskoristiti sve mogućnosti koje im se ovim intenziviranjem odnosa otvaraju', dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska već 20 godina nije izvršila obvezu prema Rusiji'

Upitali smo Božu Kovačevića i o nedavnim kritikama nekih medija prema premijeru Plenkoviću, koji u delegaciji s predsjednicom nije poslao ministrice gospodarstva i vanjskih poslova. Rekao je da to što Martina Dalić i Marija Pejčinović Burić ne idu s predsjednicom u Rusiju nema neki veliki značaj. Objašnjava da se pitanja koja se tiču gospodarstva ionako raspravljaju u okviru međunarodne komisije, a tu je i razlika u ovlastima koje imaju predsjednici dviju zemalja.

'Predsjednici u načelu potvrđuju ono što su vlade već dogovorile. Treba imati na umu i stanovitu nesimetriju u ovlastima. Ruski predasjednik ima izvršne ovlasti, a naša predsjednica nema, tako da se ona može kretati samo u okviru onoga što je Vlada odredila kao svoje prioritete', tvrdi Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije presudan ni odlazak ministrice vanjskih poslova u Rusiju, tim više što Ministarstvo vanjskih poslova i Vlada RH još uvijek nisu pronašli zgradu za rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. To je, ističe Kovačević, obveza stara već 20 godina.

'Međuvladin sporazum određuje da svaka strana onoj drugoj treba pronaći adekvatan smještaj za veleposlanstvo. Rusija je to za Hrvatsku napravila, a Hrvatska još svoju obvezu nije izvršila. Tako da bi bilo nepotrebno da ministrica vanjskih poslova sada putuje u Rusiju. Nadam se da to što problem još nije riješen nije posljedica namjere, već nesposobnosti da se taj problem i nakon 20 godina riješi', zaključio je Božo Kovačević za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo