KOLINDA SE IZVUKLA: / Rođendanski tulum u režiji Zdravka Mamića ipak nije sukob interesa - zbog jednog tehničkog detalja

Image
Foto: Pixsell

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas na sjednici raspravlja o pokretanju ili nepokretanju postupka u dva predmeta vezana uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.

21.9.2017.
11:49
Pixsell
VOYO logo

Prvi je slučaj odluka predsjednice da pomiluje Danka Seitera, osuđenog na zatvor zbog gospodarskog kriminala. Postupak protiv Grabar-Kitarović u ovom slučaju neće biti pokrenut.

Podsjetimo, Seiter je jedan od optuženika u aferi Karlovačka banka. Teretilo ga se za zloporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom 'Hanžel'. Nikola Hanžel je vlasnik obrta poznat po tome što velikodušno donira HDZ-u, a isto je napravio i u slučaju Kolindine predsjedničke kampanje - njegova je tvrtka 'Lana karlovačka tiskara' uplatila 197.565 kuna za Kolindin juriš na Pantovčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nužno je uvažavati stajalište Ustavnog suda iz ožujka 2011. godine. Sud obrazlaže kako javna dostupnost informacija o pomilovanim osobama ima legitimni cilj. RH je demokratska država i u njoj nije dopušten akt bilo kakve samovolje pa sud ističe kako je nužno da uvid u popis pomilovane osobe bude javno dostupan', rekla je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

'Davanje pomilovanja je diskrecijska prerogativa'

Uvidom u odluku o pomilovanju utvrđeno je kako je Danku Seiteru izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine zamijenjena uvjetnom osudom, kazala je Orešković koja je dala prijedlog da se postupak protiv predsjednice ne provede jer je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Može se smatrati kako postoji interesna povezanost između predsjednice i Hanžela s jedne te Hanžela i Seitera s druge strane. Ipak, uvažavajući činjenicu kako je davanje pomilovanja diskrecijska prerogativa te da je javno objavljena, predlažem da se postupak ne pokrene', objasnila je Orešković.

Povjerenstvo je raspravljalo i o pokretanju ili nepokretanju postupka vezano uz Kolindinu rođendansku proslavu koju je priredio Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, državni dužnosnik ne smije zadržati poklon čija vrijednost prelazi 500 kuna.

Jedna od članica Povjerenstva, Branka Lukačević-Gregić, predložila je da se ne pokrene postupak protiv predsjednice, a kao razlog za to navela je nedostatak dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Proveselili su se i više se nisu vidjeli'

'Mamić je u medijima kazao kako je predsjednicu upoznao u Bruxellesu te dva puta donirao za njezinu kampanju. Kazao je i kako je u njezinom stožeru nastala ideja o večeri. Kazao je kako su 'se proveselili i više se nisu vidjeli'. Iz Mamićeve izjave nije razvidno kad je proslava održana', rekla je Lukačević-Gregić.

Dodala je i kako Povjerenstvo od MUP-a nije dobilo sve potrebne informacije, zbog tajnosti službenih podataka, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo