KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ O TERORIZMU: / 'Hrvatska je sigurna zemlja, ali ipak nam treba nova strategija'

Image
20.12.2016.
12:48
VOYO logo

"Teorizam je opasnost modernog doba, na to upozoravam već dulje vrijeme", rekla je predsjednica u razgovoru s novinarima na Hrvatskom vojnom učilištu Franje Tuđmana dan nakon napada na božićni sajam u Berlinu i ubojstva ruskog veleposlanika u Ankari.

Image
MASAKR U BERLINU: /

Njemačka je znala da će se dogoditi napad na božićni sajam? Vozač kamiona smrti tvrdi: 'Nisam kriv!'

Image
MASAKR U BERLINU: /

Njemačka je znala da će se dogoditi napad na božićni sajam? Vozač kamiona smrti tvrdi: 'Nisam kriv!'

'Vjerujem u naše službe, ali vrijeme je za novu strategiju sigurnosti'

Dodala je i kako već dulje vrijeme upozorava da su teroristi iskoristili i zloupotrijebili migrantski val kako bi se infiltrirali i stigli do Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je sigurna zemlja, vjerujem u naše službe i u njihov rad, ali sada je doista vrijeme da završimo novu strategiju nacionalne sigurnosti koja uzima u obzir sve ugroze", kazala je predsjednica.

"Strategija je trenutno u izradi i u ovom trenutku ne bih ulazila u detalje, ali moramo uzeti u obzir da od prošle strategije, ne samo da smo ušli u EU i NATO, nego se i drastično promijenila sigurnosna slika EU-a i regije", naglasila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska će nastaviti sudjelovati u borbi protiv terorizma'

Poručila je kako u borbi s terorizmom ne treba klonuti duhom i dopustiti da prijetnja terorom ometa svakodnevni život.

"Moramo se snažno boriti protiv opasnosti terorizma, a Hrvatska će u tome nastaviti sudjelovati. Potrebna je puno snažnija razmjena informacija o praćenju terorističkih aktivnosti, ali i dugoročna deradikalizacija onih koji su se vratili s bojšta ili su radikalizirani na bilo koji drugi način", kazala je Grabar-Kitarović i dodala kako je uvjerena da će se nakon ovih posljednjih napada učvrstiti suradnja u okviru NATO-a i EU-a i globalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se i na ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari, kazala je da je bez obzira na "naše neslaganje s Rusijom oko postulata međunarodnog prava", potrebno surađivati i s tom zemljom oko zajedničkih sigurnosnih ugroza.

Usput je i kazala kako vjeruje da će Hrvatska uskoro imenovati veleposlanika u Moskvi, čije je mjesto ispražnjeno više od godine dana, i da o tome čeka dogovor s premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Damir Krstičević u kratkoj je izjavi novinarima također kazao da je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo