nije im lako / Koliko su teške školske torbe naših učenika? Izvagali smo one u Školi za život i u 'običnoj' školi

Problema s teškim torbama svjesni su i u resornom ministarstvu

11.9.2018.
13:30
VOYO logo

Koliko su teške školske torbe na leđima naših učenika? Većina roditelja složila bi se da su preteške. Provjerili smo razliku u težini torbe u jednoj "Školi za život" i jednoj koja nije u eksperimentalnom programu. Iz ministarstva poručuju "radimo na zakonu koji bi trebao rješiti problem teških školskih torbi.

21, 8 kilograma bez i 26, 8 kilograma s torbom. Na leđima učenice 1. razreda osnovne škole torba je teška 5 kilograma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što sve staviš u nju? Pa sve knjige koje imam. Pa jel teško to? Pa iskreno i je malo", kaže Jurja Hadžić, učenica OŠ Silvija Strahimira Kranječevića u Zagrebu.

Da nije to sve lako nositi na leđima, slažu se i njihovi učitelji, ali nisu samo udžbenici u torbama teški. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tim torbama se svašta nađe, ogromne pernice na nekoliko katova, puno bojica i pribora", kaže Melita Haluga, ravnateljica škole.

U prvom razredu "Škole za život" torba je ipak lakša. 22, 6 kg bez i 26, 1 kg s torbom. Na leđima ovog prvašića je 3,5 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi teška torba, ali imam jako puno stvari", kaže Andrej Matijaščić, učenik OŠ Milana Langa u Bregani.

Da je razlika osjetna kad je riječ o eksperimentalnom programu, potvrđuje njihova učiteljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Knjige su manje i tanje, premda je sadržaj ostao onakav kakav je planiran, a očekujemo da će torbe biti još lakše kad krenomo u rad s tabletima", kaže Aleksandra Gudlin Mićić, učiteljica u OŠ Milana Langa.

Problema s teškim torbama svjesni su i u resornom ministarstvu. Zakon koji bi regulirao cijenu i masu obveznih udžbenika stavljen je na javnu raspravu. 

Prema preporukama svjetske zdravstvene organizacije najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika od 1. do 4. razreda trebala bi iznositi 3 kg. Petaši i šestaši ne bi trebali nositi udžbenike teže od 5, a sedmaši i osmaši teže od 6 kilograma.  

"Čak ako dodate i tablet koji je prosječno 0,5 kg težak uz to bi bile 30 posto lakše torbe, i to smo postigli u ovom eksperimentalnom dijelu" kaže Blaženka Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda bi dogodine svi učenici u školu mogli s puno lakšim teretom na leđima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo