Afera za aferom / Koliko su iskreni Plenkovićevi ljudi? Izdvojili smo nekoliko slučajeva u kojima su ministri 'lagali'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Izdvojili smo nekoliko slučajeva u kojima su ministri Vlade Andreja Plenkovića lagali javnosti

24.8.2018.
11:00
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Nakon objavljivanja transkripta svjedočenja bivše ministrice Martine Dalić, ali i ostalih aktera u slučaju Agrokor pred DORH-om, ispostavilo se da je ministar financija Zdravko Marić bio na više sastanaka oko Agrokora nego što je to rekao na Povjerenstvu za sukob interesa.

Tvrdi kako je DORH odbacio kaznenu prijavu te da je ta tema zatvorena. Novinari su upitali ministra Zdravka Marića je li lagao pred Povjerenstvom, na što je on odgovorio da nije. No, čini se da nije bio ni posve iskren oko sastanaka na kojima je nazočio. Zbog slojevitog slučaja oko Agrokora Marić nije jedini kojeg se optuživalo za laganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Marić o transkriptima: 'DORH je odbacio kaznenu prijavu, ta je tema zatvorena' 

Izdvojili smo nekoliko slučajeva u kojima su ministri Vlade Andreja Plenkovića lagali javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Dalić lagala o odnosu sa Šavorićem

Za laganje se optuživalo i Martinu Dalić. Kada su ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić na saborskom Odboru za gospodarstvo zastupnici upitali u kakvom su odnosu ona i odvjetnik Boris Šavorić, odgovorila je kako je njihova veza nikakva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Pitali smo Martinu Dalić zašto je svima lagala? Evo što nam je odgovorila!

No, u aferi hotmail otkriveno je kako su i Dalić i Šavorić sudjelovali u e-mail dopisivanju, i aktivno komunicirali prilikom izrade Lex Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Plenković tvrdio da nije bilo sastanka s Todorićem

Na tapetu za laganje došao je i sam premijer Andrej Plenković. Naime, nakon objave transkripta potegnulo se i pitanje je li Plenković lagao javnost u slučaju afere 'Hotmail' i broja sastanaka koji su se u Vladi održali s Todorićem s obzirom na informaciju u transkriptu u kojoj se navodi da je Vlada održala sastanak s Todorićem 26. ožujka 2017. godine. Plenković je danas kazao kako se radi o dezinformacijama te poručio da se ta tema reciklira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Plenković komentirao iskaz Martine Dalić: 'Šire se dezinformacije o broju sastanaka' 

3. Ministar državne imovine lagao šefu HSS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava transkripta bila je dovoljna da se sadašnje i nekadašnje ključne aktere u Vladi optuži za laganje, a za istu stvar osim njih optuženi su i još neki aktualni ministri.

Jedan od njih je i ministar državne imovine Goran Marić koji je u siječnju optužen da je na Aktualnom satu u Hrvatskom saboru lagao u svom odgovoru saborskom zastupniku Kreši Beljaku o  aferi 'Šmidhen', tj. Fantasylandu u Samoboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kujundžić 'dezinformirao' o Spinrazi

Tom popisu još bi valjalo pridodati i ministra zdravstva Milana Kujundžića, barem ako se gleda iz perspektive javnosti. Naime, kada je u fokusu bila Spinraza, lijek koji je iznimno potreban oboljelima od mišićne spinalne artrofije, Kujundžić je kazao kako će oboljeli dobiti lijek i plan liječenja, a potonje je još krajem prošle godine bilo obećanje i samoga premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kujundžić: 'Vjerojatno će ubrzo i ostali bolesnici dobiti Spinrazu' 

Oboljeli još uvijek čekaju na svoj lijek, a na kraju nisu dobili ni plan liječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Oboljela djeca ipak nisu dobila plan liječenja koji su obećali premijer i ministar 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo