KOLIKO JE DUBROVNIK SPREMAN ZA RAZORNI POTRES? / Grad nabavlja kamera za pretrage iz ruševina, šatore i opremu

Image

'U slučaju nesreće, ugovorom je propisano kako udruge prostor moraju napustiti i dovesti ga u prvobitno stanje za zbrinjavanje stanovništva, i to u roku od 24 sata po zahtjevu'

2.3.2021.
20:38
VOYO logo

Potres se ne može spriječiti, niti predvidjeti, ali brzom reakcijom nakon što se on i dogodi moguće je olakšati život onima koji su pogođeni. Posljednji potres iz Petrinje pokazao je koliko je važno biti dobro organiziran, a posebno je takvo nešto potrebno u Dubrovniku, koji je kao lokalitet potresom još ugroženije područje. Dubrovački dnevnik pitao je Grad Dubrovnik s koliko skloništa raspolaže Grad, u kakvom su stanju i gdje se nalaze.

"Na području Dubrovnika nalazi se devet javnih skloništa i 14 skloništa u sklopu stambenih zgrada, na različitim lokacijama. Grad Dubrovnik je skloništa kojima raspolaže dao u zakup raznim udrugama, bez naknade, a većina ih se nalazi na području Mokošice", navode iz Grada. "U slučaju nesreće, ugovorom je propisano kako udruge prostor moraju napustiti i dovesti ga u prvobitno stanje za zbrinjavanje stanovništva, i to u roku od 24 sata po zahtjevu Grada Dubrovnika, odnosno Stožera civilne zaštite Grada. Gradski službenici nedavno su obišli sva skloništa koja su u odličnom stanju, udruge ih propisno i uredno održavaju", tvrde iz Grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dodaju kako je Grad naručio izradu te usvojio važne strateške dokumente kao što su "Procjena rizika velikih nesreća i katastrofa'' i ''Plan djelovanja Civilne zaštite Grada Dubrovnika'' na osnovu kojih je donesena ostala planska dokumentacija među kojima i ''Odluka o pravnim osobama od interesa za sustav civilne zaštite''. U toj odluci taksativno su navedena zaduženja u slučaju velike nesreće, kao što je čišćenje ruševina i slično.

Image
SNIMLJEN TRENUTAK POTRESA U DUBROVNIKU: /

Na Stradunu je u tom trenu samo jedna osoba šetala psa

Image
SNIMLJEN TRENUTAK POTRESA U DUBROVNIKU: /

Na Stradunu je u tom trenu samo jedna osoba šetala psa

Moguće šatorsko naselje u Solitudu

"Neki od dokumenata su podložni promjenama te se kao takvi redovno ažuriraju i poboljšavaju, prilagođavaju se vremenu, prostoru, okolnostima i društvenim odnosima. Trenutno se ažurira Procjena rizika i Plan djelovanja te će se još, kao pravna osoba od interesa, odrediti Sportski objekti Dubrovnik i Studentski dom. Smještaj ugroženog stanovništva planirali smo, prema navedenom Planu, u hotelima i sportskim dvoranama, a u slučaju potrebe odredili smo i mjesta za šatorska naselja - kamp Solitudo te igrališta Sportskih objekata Dubrovnik. Što se tiče opreme, Grad Dubrovnik ima opreme u svojim skladištima, poput kreveta, šatora i druge opreme potrebne za djelovanje operativnih snaga, ali i za potrebe prihvata stanovništva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče robnih zaliha, primarno hrane, poručili su kako "Planom djelovanja'' nisu predviđene javne kuhinje već su u "Odluci o pravnim osobama od interesa za Sustava civilne zaštite Grada Dubrovnika" odredili više hotelskih i restoranskih kompleksa koji bi kao svoj dio obveza imali kuhanje i opskrbu hranom. "Također, imamo ugovor s jednim trgovačkim lancem koji nam se obvezao dostavljati živežne namirnice", napisali su iz Grada Dubrovnika, a iako nije navedeno, treba reći kako se tu radi o trgovačkom društvu Pemo.

Što se tiče centra za obuku pripadnika civilne zaštite, iz Grada Dubrovnika poručili su kako se žurne službe, kao i redovne snage jedinica lokalne i područne samouprave kontinuirano pripremaju i uvježbavaju kako bi adekvatno mogli odgovoriti na sve izazove i prijetnje. Također navode kako je tu i reagiranje operativnih snaga sustava civilne zaštite koje se nastavlja na djelovanje žurnih službi i redovnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabavlja se kamera za pretrage

"Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u opremanje, a samim time i osnaživanje sustava zaštite i spašavanja. Tako smo primjerice putem gradskog upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju sudjelovanjem u projektu E-CITIJENS koji je započeo u siječnju, 2019. osigurali nabavku vrijedne opreme za postrojbe civilne zaštite, a u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. Naime, Grad Dubrovnik će realizacijom projektnih aktivnosti nabaviti vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite", pojasnili su iz Grada.

"Potresi su katastrofe koje karakterizira brz nastanak te se događaju bez prethodnog upozorenja i upravo je zato iznimno važno sustavno ulagati, kako u ljudstvo, tako i u opremu jer samo tada možete brzo djelovati, ako i kada se on dogodi. Upravo smo u ovoj pandemiji pokazali i spremnost dubrovačke civilne zaštite koja je uz žurne službe Grada Dubrovnika opremljena, organizirana i spremna djelovati u vrlo kratkom roku", zaključili su iz Grada Dubrovnika za Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo