Geografija svijeta / Koliko ima oceana na Zemlji?

Image
Foto: Pixabay

Koliko ima oceana? Svake godine 8. lipnja obilježavamo Dan oceana. A znate li što su to oceani i koji su najveći a koji najdublji? Koliko ima ledenih oceana?

18.8.2018.
23:51
Pixabay
VOYO logo

Oceani su jedinstvene, kontinuirane vodene mase golemih dimenzija, gledano u užem smislu. 
Gledajući u širem smislu to je ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva gotovo tri četvrtine njene površine. No, oceani su mnogo više od toga. 
Manja područja oceana nazivamo morima, zaljevima, prolazima i dr.
Koliko ima oceana na Zemlji?
Na Zemlji ima pet oceana, od kojih je daleko najveći Tihi ocean. Ujedno je i najdublji ocean na svijetu.

Tihi ocean zauzima gotovo trećinu Zemljine površine, a ime može zahvaliti jednom od najpoznatijih moreplovaca - Ferdinandu Magellanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi po veličini ocean je Atlantski ocean. Ime mu potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more". Nalazi se između Amerike i Europe, a obuhvaća površinu od nevjerojatnih 106.450.000 km2. 

Iza Atlantskog oceana, na red da ga spomenemo kada govorimo o tome, koliko ima oceana, a gledano po veličini, dolazi Indijski ocean. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći ocean je Indijski ocean koji pokriva oko 20% Zemljine površine. Sa sjevera je okružen Azijom, sa zapada Afrikom i s istoka Malajskim poluotokom i Australijom. Na jugu se spaja s Južnim oceanom. 

Indijski ocean u sebi sadrži bisere kakve nema ni jedan drugi ocean na svijetu. U njemu su neki od najljepših otoka, kao što su Madagaskar, Mauricijus, Sejšeli, Maldivi i Šri Lanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju priče zvane "koliko ima oceana" navesti ćemo još četvrti, Južni ocean koji se nalazi oko Antarktike na južnoj polutki i peti, Sjeverni ocean koji okružuje sjevernu polutku Zemlje.

Ova dva posljenje oceana, ledeni su oceani te samim time i nedovoljno istraženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo