'KOLIKO GOD BILI DOBAR I SPOSOBAN RADNIK NIKAD NEĆETE NAPREDOVATI': / Velika ispovijest poštara o stanju u Hrvatskoj pošti

Image
Foto: Marijan Susenj/Pixsell
13.9.2017.
8:38
Marijan Susenj/Pixsell
VOYO logo

"Tretiraju nas kao ološ, povećavaju se rajoni, jedan poštar u dva dana mora obići oko 900 kućanstava. Prekovremeni sati svaki dan, ostanemo po sat-dva dulje, a nitko nas ne pita možemo li nego moramo. Žalosna je to slika nekad supertvrtke. Sada je zarada na prvom mjestu, a djelatnici na zadnjem, pogotovo poštari’, napisao je Mamić u lipnju na Facebooku, a ove su ga riječi, kako se pokazalo, uskoro koštale posla.

Image
POŠTAR OSTAVLJA OBITELJ U HRVATSKOJ I IDE U BELGIJU: /

'Prognali su me kao lopova, kao da sam milijune ukrao...'

Image
POŠTAR OSTAVLJA OBITELJ U HRVATSKOJ I IDE U BELGIJU: /

'Prognali su me kao lopova, kao da sam milijune ukrao...'

On je nakon samo nekoliko dana dobio izvanredan otkaz, a riječ je o čovjeku koji je u Hrvatskoj pošti radio osam godina te za to vrijeme nikad nije dobio niti opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nešto ozbiljno ne štima u Hrvatskoj pošti, dokazuje pismo našeg čitatelja, P.G. (puno ime i prezime poznato redakciji) također poštara, koji je na sličan način kao i Goran Mamić, opisao izrazito loše uvjete rada i sve probleme s kojima se poštari svakodnevno susreću na radnom mjestu.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani,

pišem vam kao reakciju na članak o poštaru koji dobiva otkaz kao zadnje smeće pa osjećam potrebu napisati par rečenica o stanju u firmi koja je nekad slovila kao poželjan poslodavac. Dakle, za početak da razbijem mit o plaći koja nije bogatstvo kao što se priča već s prijevozom, ako imate sreću da živite dalje od dva kilometra od posla, ona iznosi 4300 kuna! Posla je svaki dan sve više i više, a uz sav napor i trud nemoguće ga je obaviti u osam sati radnog vremena, što naravno vašeg nadređenog ne zanima. Ako se ne podijeli sve, čeka vas salva prijetnji koje variraju od slanja u druge gradove i otoke do toga da će vam se uskratiti godišnji odmor!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekovremeni sati naravno se ne plaćaju već se odrađuju čisto volonterski. Vozni park je posebna priča. U svojih 10-ak godina crnčenja u hpekspresu imao sam čast voziti kombije kojima ne valja ručna kočnica, getriba samo u 2. i 3. brzinu ubacuje, vrata vozača se mogu pritvoriti, ali ne i zatvoriti itd. Naravno, ujutro kad vozilo zadužujete morate potpisati da ste vozilo pregledali i da ga pristajete zadužiti jer drugoga kombija nema za vas, a ako ga ne uzmete, eto vas opet pod paljbom i nemate izbora!

Koliko god bili dobar i sposoban radnik napredovati nikad nećete osim u slučaju ako ste vi ili netko vaš u bilo kojoj stranci u kojoj je vaš trenutačni nadređeni ili ako je netko od vaših nadređenih vaš otac, stric, brat. Možda najbolje o stanju u firmi svjedoči činjenica da su nedavno zaposlena šestorica novih radnika od kojih su petorica izdržala jedan radni dan i po povratku s dostave dala otkaz, dok je jedan najhrabriji izdržao do vikenda i zahvalio se šefu te se vratio raditi u kafić"", stoji u pismu poštara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo