Kolege iz Srbije, ponižavate se kad ne osuđujete fašiste

Sindikat zaposlenih u visokom obrazovanju Akademska solidarnost poslao je poruku kolegama u Srbiji i srpskoj javnosti povodom napada na studente na beogradskom Filozofskom fakultetu.

11.11.2011.
16:52
VOYO logo

"Kao što internetski video-materijali te drugi javno dostupni dokumenti pokazuju, situacija oko blokade Filozofskog fakulteta u Beogradu bila je dovedena je do usijanja, s tendencijom da se slična događanja ponove ako nadležna državna i univerzitetska tijela ne budu reagirala drugačije nego do sada", piše u priopćenju sindikat Akademska solidarnost.

Osvrću se i na nerazumijevanje studentskih zahtjeva i njihovih protestnih metoda, navodeći da su studenti naišli na nerazumijevanje te su se zatim odlučili na demokratski legitiman oblik borbe - "samoorganiziranim, nehijerarhiziranim i nenasilnim preuzimanjem upravljanja nad fakultetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samoj izvedbi blokade ničija temeljna ljudska prava nisu bila ugrožena, niti je uništavana imovina fakulteta", ističu, dodajući da se studenti bore za dizanje kvalitete i dostupnost visokog obrazovanja. Sindikat je zabrinut rastućim nasiljem prema studentima, ali i izostankom podrške njihovih profesora.

'Zgraža odsustvo jasne i nedvosmislene osude od strane akademske zajednice i fakulteta'

"Fizički napadi na studente i imovinu fakulteta, koje su već u više navrata poduzele fašistički inspirirane grupe, dobili su nedavno novu dimenziju javnim zagovaranjem formiranja platforme za fizičko 'oslobađanje' Filozofskog fakulteta, po uzoru na fašističke odrede iz najcrnjeg, nacističkog perioda europske povijesti", navodi Akademska solidarnost. Pozivaju kolege da ne dozvole ovakvo "uzimanje pravde u svoje ruke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolikogod skandalozno bilo ponašanje organa unutrašnjih poslova koji blagonaklono prate organiziranje fašističkih milicija, još više zgraža odsustvo jasne i nedvosmislene osude takvih aktivnosti od strane akademske zajednice i upravnih organa fakulteta", poučavaju kolege iz Srbije, zaključujući kako bez zauzimanja stava prema tome nepovratno ponižavaju sveučilište i sve njegove "tihe" članove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo