Nije ju podržao / Kolakušić protiv izbora predsjednice EK: 'Umjesto jednakosti i vladavine prava, imamo supremaciju Njemačke'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za Ursulu von der Leyen na čelnom mjestu Komisije glasovala su 383 zastupnika, 327 bilo ih je protiv, a 22-oje suzdržano

17.7.2019.
16:42
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić izjavio je kako u utorak nije mogao podržati izbor Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije jer u Europskoj uniji ne postoji ravnopravnost, već „supremacija“ Njemačke.

"Umjesto jednakosti i vladavine prava, imamo supremaciju Njemačke. Prema tome, nikako nisam mogao prihvatiti da uza sve ove funkcije, još funkcija predsjednice Europske komisije ide Njemačkoj", poručio je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić ocjenjuje da je Ursula von der Leyen shvatila da takva praksa nije pravedna jer je najavila da će pri podjeli utjecajnijih povjereničkih mjesta "voditi računa o zemljama istočne i srednje Europe".

"Zahtijevam da Hrvatska ima ravnopravan status koji joj pripada na temelju članstva u Europskoj uniji, a to znači ravnomjernu raspodjelu funkcija", kazao je Kolakušić za Hinu i istaknuo da Hrvatskoj nije pripao nijedan položaj od 130 predsjedničkih i potpredsjedničkih funkcija u Europskom parlamentu i njegovim odborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslovnik jasno kaže da se funkcije moraju dijeliti i na temelju geografske ravnoteže. Znači, to je nešto što oni ne mogu izbjeći. Ako vi šutite o tome, onda oni mogu prijeći preko toga", dodaje nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić smatra da se takva praksa "može mijenjati kada im direktno, otvoreno, argumentirano to kažete u lice".

Europski je parlament u utorak potvrdio za predsjednicu Europske komisije njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Ursulu von der Leyen na čelnom mjestu Komisije glasovala su 383 zastupnika, 327 bilo ih je protiv, a 22-oje suzdržano.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo