KOLAKUŠIĆ OTKRIO KAKO BI 'RAZBUCAO' SUSTAV, KOPIRAO BI MODEL JEDNE MOĆNE ZEMLJE: / 'To je republika svih republika'

Image
Foto: Pixsell

Osvrnuo se i na aktulane probleme

29.11.2019.
21:34
Pixsell
VOYO logo

Predsjednički kandidat Mislav Kolakušić u intervjuu za Novu TV nabrojao je niz promjena koje bi volio uvesti nakon što postane predsjednik. I, sudeći po onome što je rekao u intervjuu, ne bi samo predsjedniku povećao ovlasti, nego bi temeljito mijenjao Ustav, prenosi Dnevnik.hr.

"Svaka izmjena bilo kojeg zakona i Ustava moguća je na referendumu bez ograničenja. Predsjednik RH podupire građansku inicijativu za prikupljanje potpisa za točno određenu izmjenu Ustava", opisao je izgledni kandidat koji je navodi da je "u politiku ušao kako bi se putem parlamentarnog sustava na izborima mijenjao stvari kroz saborski sustav" No parlamentarni sustav, prema njemu, nije funkcionalan. Ne samo da zagovara predsjednički sustav, nego bi mijenjao i izborni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europarlamentarni izbori su pokazali da je ogromna raspršenost glasova. Mi moramo imati jednu izbornu cjelinu i 50 zastupnika. Ovih 150 je previše u odnosu na broj građana", smatra Kolakušić , koji dodaje da bi Sabor ostao zakonodavno tijelo, ali bi "podijelo pravo predlaganja zakona".

Predsjednik bira premijera

Jedna od glavnih promjena Ustava bila ta da premijera i članove Vlade bira predsjednik RH. "Čisti francuski model. Ali tu će biti isključivo stručni ljudi", objasnio je Kolakušić koji ističe i kako mu je francuska demokracija uzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od najdemokratskijih država na svijetu. Republika svih republika", objasnio je.

Kaže da na njegovoj listi mogu biti isključivo fizičke osobe. "Imamo trideset godina da za ministra birate političku osobu. Demokracija je zastupanje naroda, a ne političkih stranaka", objasnio je i dodao da je došlo do otuđenja stranaka i politike od građana. "Svi glasuju prefercijalno", kazao je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o nacionalnim manjinama, smatra da treba zadržati jednog zastupnika u Saboru, onog koji dobije najviše glasova. "Koliko je bilo zastupnika nacionalnih manjina 90.? Svaka država je samostalna određivati Ustav onako kako njezinim građanima treba", dodao je.

Smatra da su policija i pravosuđe jedno tijelo. "Ovaj Ustav nikad nije bio nasljeđe Republike Hrvatske", kazao je i dodao da bi predsjednik RH trebao birati tri ustavna suca, tri Sabor, a tri suca bi birali građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je, prema njemu, i konkretan primjer nefunkcionalnosti ovog sustava.

"Devedesete smo imali da Sabor mora dati suglasnost za vanjsko zaduživanje Hrvatske. Kada je to ukinuto, jedna osoba je zadužila Hrvatsku za stotinu milijardi. Mi moramo vratiti Ustav kakav je bio", objasnio je Kolakušić, koji kasnije ističe kako ovaj ustav nije naše nasljeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaposlene će zbrinuti gospodarstvo'

Tvrdi i da bi se predsjednik trebao miješati u sudsku vlast, točnije da bi trebao birati tri ustavna suca, tri Sabor, a tri suca bi birali građani.

Ukinuo bi i županije, od 26 ostavio 10 ministarstva, ali ne strahuje za neposlenost jer će se za 100.000 nezaposlenih naći mjesta u gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dvije temeljne promjene koje bi želio u društvo je da se konačno uspostavi da svatko odgovara za svoje postupke te da se poštuje zakon. "Čvrstoća primjene zakona daje jasnu poruku društvu". Protiv kriminala bi se borile dvije nove, kaže, neovisne agencije porezna i antikorupcijska. U Državno odvjetništvo nema previše povjerenja i kako je rekao, "bavilo bi se pljačkama bankomata". "Premijer bira glavnog državnog odvjetnika, tu nema samostalnosti", kaže Kolakušić.

'Vlada će morati popustiti'

Osvrnuo se i na aktualne probleme. Štrajk prosvjetnih radnika podržava. "Nije to radi materijalnih uvjeta, tu se radi o nekoliko stotina kuna. Oni zahtijevaju pravednost i jednakost. Učitelji su nezadovoljni svojim položajem u društvu i svojim razredom plaća, oni neće odustati dok ne ostvare ono što žele", kazao je Kolakušić koji misli da će vlada sigurno popustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv je uvođenja eura. "Zato što je euro donio svugdje isti efekt - cijene su otišle gore, a vi gubite nacionalni identitet. Izgubili smo gospodarski, a ako izgubimo i nacionalni, nemamo ništa", kazao je Kolakušić, koji se također protivi i radu nedjeljom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo