KOLAKUŠIĆ KOD STANKOVIĆA ŽESTOKO KRITIZIRAO 'LEX AGROKOR': / 'Zakon je donesen za jednu jedinu pravnu osobu'

Image
Foto: HRT

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić gost je Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Tema je, između ostalog, u medijima i javnosti toliko spominjani "lex Agrokor".

9.4.2017.
14:25
HRT
VOYO logo

Kolakušić je na početku emisije iznimno kritički govorio o spomenutom zakonu, čime je uostalom i potvrdio svoj ranije izrečeni stav o neustavnosti tog zakona. Sudac tvrdi da je 'lex Agrokor' najbolji dokaz stanja u Hrvatskoj, te kako je sasvim očito da se radi o zakonu koji je napisan za jednu jedinu pravnu osobu.

"Kad se zakoni donose, moraju biti u interesu svih građana. U njemu je loše sve. Oni koji donose zakone, moraju primijeniti zakon. Moraju ga prepisati od slova do slova iz države iz koje najbolje funkcionira", kazao je Kolakušić, dodajući da su zakon napisali potpuno nepoznati ljudi bez ikakvog kontaktiranja sudaca ili profesora. "A trebalo je konzultirati radnike, dobavljače, bankare, suce, stručnjake, sve", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se dogodilo je katastrofa. Ovaj zakon nije u skladu s ustavom. Ovaj zakon je gori od onoga o predstečajnim nagodbama", rekao je Kolakušić.

Kolakušić je naglasio da zakon po puno odredbi krši Ustavni zakon, prvenstveno pravo vlasništva. "Potraživanje je jednako vlasništvu, a ovaj zakon ne štiti dovoljno pravo vlasništva", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se sad gura napravit će ogromne pravne zavrzlame", ustraje Kolakušić. "Koji je problem ovog zakona? On je donesen. Po tom zakonu nitko ne zna ni početne korake. Kao da ste dali djetetu kantu boje", dodao je.

O Antoniju Alvarezu III., rekao je kako njegova funkcija nije jasna s obzirom da službenu i pravnu funkciju nikada nije imao unatoč natpisima u medijima da je "izvršni direktor restrukturiranja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Stankovićevo pitanje što ne valja s ovršnim zakonom, Kolakušić je kazao da je on uništio poštene i male ljude u Hrvatskoj.

"Nitko nije našao vremena da se taj zakon izmjeni i da svi budu zadovoljni. Na ovaj način su oštećeni svi", kaže Kolakušić te dodaje da su odredbe dovele do 300.000 blokiranih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo