Koji sve strani dužnosnici ljetuju u Hrvatskoj?

Čini se da je stranim dužnosnicima itekako drago ljetovati u Hrvatskoj. Posebno su im atraktivni Brijuni - naprimjer, na njima se već tri dana odmara slovenski premijer Pahor sa suprugom.

4.8.2010.
0:23
VOYO logo

Kako saznaje Večernji list, Pahorovi borave u jednoj od tri rezidencijalne vile, vili Brijunka, a čini se i da su oni vrlo skromni gosti. Naime, slovenski premijer ne pije vino nego samo vodu, a par se hrani onim što pripremaju brijunski restorani. U utorak su se zaželjeli ribe, pa im je poslužen brancin na mediteranski način.

arti-201008020523006"Kao i mnoga ljeta ranije, predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor sa svojom obitelji ljetuje u Istri. Sve troškove ljetovanja plaća sam", priopćila je glasnogovornica slovenskog premijera Špela Vovk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi slovenski mediji objavili su, bez zadrške, kako se Pahor odmara u vili Brijunka u 'posebnom aranžmanu'. Jedan neimenovani slovenski dužnosnik rekao je novinarima da je Pahor stigao u Hrvatsku na poziv premijerke Jadranke Kosor, no iz hrvatske Vlade poručuju kako "premijerka Kosor nije pozvala premijera Pahora".

Slovenski mediji: Hrvati su potkupili Pahora

Izvor iz hrvatske Vlade za Večernjak je pojasnio da "premijerka Kosor ne izdaje državne rezidencije, to je posao u ingerenciji Joze Sarača, šefa Središnjega državnog ureda za upravljanje državnom imovinom". Pahor kao štićena osoba može ljetovati u bilo kojoj hrvatskoj rezidenciji, a svoj boravak u cijelosti plaća sam, ali koliko će Pahor platiti svoje ljetovanje, nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, podatak o boravku Pahora na Brijunima uzburkao je strasti i u krugovima slovenske opozicije. Kako je vijest o Pahorovu odmoru na Brijunima na račun Hrvatske prostrujala slovenskom javnošću, javili su se komentari kako je "to dokaz prodaje", odnosno "kako su Hrvati potkupili Pahora" kako bi pristao na Arbitražni sporazum i pregovore o Ljubljanskoj banci.

Inače, na svoj odmor trebao bi doći slovački predsjednik Ivan Gašparovič te austrijski kolega Heinz Fischer, oba na poziv predsjednika Ive Josipovića. Na Brijunima je boravila i obitelj srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, iako se čini da on sam ove godine ipak neće na odmor u Hrvatsku. Slovački ministar ekonomije Juraj Miškov plovit će Jadranom na jahti od 600 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola slovenske vlade stiže u Hrvatsku

arti-201007270790006Od slovenskih dužnosnika u Hrvatsku na odmor dolaze i ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič-Krebs, koja će godišnji provesti u kampu pokraj Novigrada u Istri, dok će ministar za lokalnu samoupravu Henrik Gjerkeš uživati u Šilu na Krku. Slovenski ministar školstva Igor Lukšić kao odredište za svoj odmor odabrao je Hvar, dok će ministar za poljoprivredu Dejan Židan u Šibenik.

Put Hrvatske će vjerojatno i ministar okoliša Roko Žarnić koji ima kuću u Makarskoj. Od oporbenjaka, bivši ministar Andrej Vizjak ide na Pag, a Milenko Ziherl na Lastovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češki političari ove se godine pak neće nauživati Hrvatske, jer im je premijer Petr Nečas donio je odluku o storniranju odmora. Uhvate li vremena, u Hrvatsku će se sigurno uputiti ministar okoliša Pavel Drobil, industrije i trgovine Martin Kocourek te poljoprivrede Ivan Fuksa.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo