Koji Mesićevi diplomati ne odgovaraju Josipoviću?

Ivo Josipović razrađuje svoju vanjskopolitičku strategiju, a među prvim koracima mu je rješavanje naslijeđa bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

18.3.2010.
11:25
VOYO logo

Tako je Josipović na Pantovčaku odlučio zadržati Mesićevog bliskog suradnika Budimira Lončara kao člana novoosnovanog Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose, ali i odlučio ne prihvatiti listu 15-ak diplomata koje je Mesić usuglasio s Ministarstvom vanjskih poslova.

Usuglašavanje oko novih diplomata započet će u travnju ili svibnju, doznaje se s Pantovčaka, a smjene u veleposlanstvima započet će na ljeto, kada je zbog upisa djece u škole i godišnjih odmora najpovoljnije vrijeme za smjene po ambasadama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama Novog lista, na listi oko koje su se počeli usuglašavati Mesić i MVP nalazio se Goran Grlić Radman iz MVPEI-a, kao kandidat za veleposlanika u Rumunjskoj, zatim Filip Vučak, također sa Zrinjevca, kao kandidat za veleposlanika pri Svetoj Stolici, te Vesela Mrđen-Korać, veleposlanica u Kanadi, koja je predložena za novu dužnost u Norveškoj.

Vesela Mrđen Korać konkurirala je za veleposlanicu u Nizozemskoj, ali to imenovanje do sada nije bilo moguće jer je u Den Haagu tek nedavno bio postavljen Josip Paro, također iskusan diplomat. No, Paro je sada otišao za savjetnika Josipoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki izvori na Pantovčaku potvrdili su i da se Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska veleposlanica u Washingtonu, obratila Josipovićevom uredu za pomoć vezano za skandal u kojem se našla. Josipović je zatražio izvješće o slučaju korištenja službenog automobila u privatne svrhe i Ministarstvo vanjskih poslova ga je nedavno uputilo na Pantovčak. Josipović ga još uvijek proučava.

Prethodni članci:

arti-201003170662006 arti-201003120052006 arti-201003110119006 arti-201003170070006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo