KOJE SU TO DEMOGRAFSKE MJERE ZBOG KOJIH JE MARIN STRMOTA DAO OSTAVKU? Čak i ministrica priznaje: / 'Znamo da nije dovoljno, ali...'

Image
Foto: PIXSELL

Murganić smatra kako će svaka mjera koja se donese za neko vrijeme polučiti rezultate.

21.2.2018.
17:50
PIXSELL
VOYO logo

Pressica na kojoj je državni tajnik Marin Strmota podnio vrlo javnu ostavku, zapravo je trebala služiti ministrici Nadi Murganić da predstavi zaključke s četvrte sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, no stvari su, logično, otišle u drugom smjeru.

Ipak, prije no što je sva pažnja otišla na Strmotu, novinari su zaključili kako su mjere o kojima je ministrica govorila, identične onima koje je predstavile nakon treće sjednice Vijeća prije nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je krenula medijska galama oko Strmote pa su mjere kojima Vlada pokušava riješiti problem crne demografske statistike, za koje dotični bivši državni tajniki dobar dio javnosti smatraju da su neadekvatne, prošle malko ispod radara. No, evo o kojim se mjerama radi, a za koje jučer šokirana ministrica Nada Murganić kaže da mogu pridonijeti promjeni negativnih trendova.

Image
BEUS NIJE MEĐU IMPRESIONIRANIMA STRMOTINOM OSTAVKOM: /

'Ne bih htio biti ciničan...'

Image
BEUS NIJE MEĐU IMPRESIONIRANIMA STRMOTINOM OSTAVKOM: /

'Ne bih htio biti ciničan...'

Povećanje dohodovnog cenzusa

Ministrica je nakon 4. sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju najavila je da bi se izmjene i dopune Zakona o dječjem doplatku trebale naći na sjednici Vlade u svibnju te bi zakon stupio na snagu 1. srpnja. Njima se, među ostalim, planira povećanje dohodovnog cenzusa s 1663 kune na 2328 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapaciteti dječjih vrtića

Murganić je kazala i da je za povećanje postojećih kapaciteta dječjih vrtića osigurano 67,5 milijuna kuna te da će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda od 300 milijuna kuna financirati dvosmjenski rad vrtića.

Sa 67,5 milijuna kuna financirala bi se prenamjena već postojećih prostora kako bi se riješio problem nedostatka kapaciteta vrtića, a temeljem zahtjeva jedinica lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavanje teta

Resorna minisrica je najavila i da će 8. ožujka biti objavljen natječaj za zapošljavanje "teta" kao i ostalog pratećeg osoblja potrebnog za dvosmjenski rad vrtića, što će se financirati sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 300 milijuna kuna, a sve kako bi se uskladio obiteljski i poslovni život zaposlenih roditelja.

Murganić smatra kako će svaka mjera koja se donese za neko vrijeme polučiti rezultate no naglašava kako sve mjere koje će biti donesene zajedno s gospodarskim rastom i razvojem te zajedno s većim brojem bolje plaćenih radnih mjesta, sigurno mogu pridonijeti rješavanju crne statistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama kaže kako ove mjere nisu dovoljne, ali su ono što se u ovom trenutku može napraviti jer svaka od mjera iziskuje i "oslobođena sredstva u državom proračunu". Tvrdi i kako nema te demografske mjere koja bi mogla 'polučiti takav rezultat da trendovi budu jako u plusu'.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo