KOJA JE NJEGOVA TAJNA? / Neuništivi 'Njonjo' nadživio Sanadera, Kosor i Karamarka pa iskamčio vrlo važnu fotelju

Image

Novi predsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković u politici i diplomaciji je cijeli život, a bio je i ministar vanjskih poslova kad je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.

6.5.2017.
18:33
VOYO logo

Dok je Hrvatsku ovih dana tresla vrlo turbulentna politička kriza, Jandroković je ostao miran i čekao da ga HDZ i službeno kandidira za novog predsjednika Sabora.

Početak političke karijere u Ministarstvu vanjskih poslova

Jandroković ima 50 godina, otac je troje djece, a rodom je iz Bjelovara. Inženjer je građevine i diplomirani politolog. U Bjelovaru je radio kao direktor i menadžer u nekim poduzećima, a diplomatsku je karijeru započeo u Ministarstvu vanjskih poslova. U HDZ je ušao 1992. godine. Ivo Sanader ga je 2008. u svojoj Vladi imenovao za šefa diplomacije, nakon Kolinde Grabar-Kitarović, sadašnje predsjednice. Bila je to prilika za Jandrokovića da se afirmira tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Tihom diplomacijom do cilja bio je njegov način rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika se turbulencija u njegovoj karijeri dogodila naglim odlaskom Ive Sanadera iz Vlade. Rekao je da nitko tada nije ni slutio takav razvoj događaja. Ipak, Jandroković je mirno nastavio svoj posao nakon što je Vladu preuzela Jadranka Kosor. Odradio je tada niz susreta s europskim čelnicima i diplomatima iz cijele EU, tijekom završetka pregovora za članstvo Hrvatske. Jutarnji list piše da je Jandroković cijelo vrijeme 'zadržao mirnoću potrebnu za diplomaciju'.

Mirno je čekao svoj trenutak

Unatoč ponekad lošem rejtingu, ostao je vjeran HDZ-u, čak i kada ga je Tomislav Karamarko stavio sa strane i krenuo u rušenje svoje Vlade i neuspješno preslagivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sabor je prvi put ušao 2009. godine, a u njegovom petom ulasku u Sabor 2016. nadao se postati i njegov predsjednik, ali u igru je tada upao Božo Petrov. Jandroković je ipak sada došao na svoje, i to ranije nego što je planirano. Naime, dogovor s Mostom bio je takav da Božo Petrov bude šef Sabora prve dvije godine mandata Vlade, a zatim Gordan Jandroković. Nije se bunio kako ne bi propali pregovori s Mostom i dolazak HDZ-a na vlast.

Čini se da je sada počela njegova politička utakmica života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo