Komentar Ladislava Tomičića / Koga je briga za Vukovar?

Image

"Ako nije bitno gradonačelniku Vukovara, zašto bi bilo bitno ostatku Hrvatske? "

Ladislav Tomičić

16.11.2018.
14:48
VOYO logo

Još jedan godišnji krug se zatvara. Još jedna obljetnica Vukovara. Tko će ove godine tamo biti nepoželjan? Na vlasti je Hrvatska demokratska zajednica, ali njezinog predsjednika Andreja Plenkovića desno krilo stranke ne voli, zbog čega se istaknuti i manje istaknuti HDZ-ovi politički prvaci i prvakinje rote s ekstremnom desnicom i pokretom vjerskih fundamentalista, ne bi li kako uspjeli zabiti brutovski nož u leđa briselskog dečka. Otvoreno ga ne mogu napasti, naročito ne u Vukovaru, ali obljetnica neće proći bez dizanja političkih tenzija. Na žalost i nakon svega, Grad na Dunavu osuđen je da na neodređeno vrijeme bude poligon za brušenje hrvatstva, njegovu neizrecivu žrtvu već godinama iskorištavaju u svrhu vrlo prizemnih, političkih i materijalnih probitaka. Predstava je i ove godine spremljena brižno.

Prva meta ovogodišnjeg brušenja hrvatstva u Vukovaru je poznata. Na njega se uvijek možete kladiti. To je dežurni hrvatski Srbin, Milorad Pupovac, koji je već primio očekivane poruke da u kolonu sjećanja nije dobrodošao. - Svatko mora odlučiti je li mu mjesto u Bačkoj Palanci, uz bok pripadnicima agresorske srbočetničke vojske ili odavati počast žrtvama te agresije. Ne možete sjediti uz bok njima i onda doći i reći da uvažavate ljude koji su stradali, poručio je hrvatskom dežurnom Srbinu gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski dežurni Srbin, inače, u koaliciji je strankom čijoj članskoj iskaznici Ivan Penava može zahvaliti sve što je u političkoj karijeri postigao. A postigao je, eto, da bude na čelu grada koji je u ratu surovo razoren, dobio je priliku da nešto za taj grad učini. Je li uspio privući u grad neko veliko poduzeće? Nije. Je li uspio otvoriti dovoljno radnih mjesta da mladi Vukovarci mogu ostati u Vukovaru? Nije. Što je izabrao i što je za živi Vukovar i žive Vukovarce učinio gradonačelnik Ivan Penava?

Izabrao je da Vukovar u njegovom mandatu bude poligon za dizanje tenzija, izabrao je da se o gradu priča samo u kontekstu žrtve i kontekstu zločina. O čemu se u Hrvatskoj govori kad se govori o Vukovaru i o Penavi? O gospodarskim uspjesima i mladom gradonačelniku koji je uspio Vukovar okrenuti svijetu? O gradu koji se oslobađa traume rata, otvarajući se čak i suradnji s obližnjim Novim Sadom? Ne! Penavin Vukovar je Vukovar rata, žrtava, zločina, srbočetničke agresije, Vukovar u kojem ne znaš tko će iduće godine biti nepoželjan. Kako to pomaže živom Vukovaru? Šta preostane stanovniku ili stanovnici Vukovara  kad se sa strane stave velike riječi, nacionalna sućut, nacionalni ponos i redovito godišnje brušenje hrvatstva? To treba njih pitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, iako će to biti provučeno između redova kolone sjećanja, u Vukovaru će se mjeriti i vagati hrvatstvo premijera Andreja Plenkovića. Direktno poručujući Pupovcu da ne može stajati "uz  

uz bok pripadnicima agresorske srbočetničke vojske" i odavati počast vukovarskim žrtvama, što je retoričko podmetanje na razini Steve Culeja i Željka Glasnovića, gradonačelnik Ivan Penava indirektno poručuje svom stranačkom šefu Plenkoviću da nije dovoljno dobar Hrvat jer surađuje s tim i takvim Miloradom Pupovcem. U pitanju je, dakako, politički manevar s istom svrhom kakvu je imao i Penavin vukovarski prosvjed za procesuiranje ratnih zločina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se gradonačelnik Vukovara bavi podizanjem političkih tenzija u vrijeme obljetnice vukovarskog stradanja, u redove srpske manjinske zajednice u Vukovaru uvlači se atmosfera straha, kao i ranijih godina u ovo doba. U razgovoru za Večernji list zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković kaže da Vukovarci i Vukovarke srpske nacionalnosti na Dan sjećanja neće izlaziti iz svojih kuća i stanova. O toj atmosferi straha, koja je u dane obljetnice stradanja prisutna kod srpske zajednice u Vukovaru, u Hrvatskoj nije popularno govoriti i o tome rasprave nema. Jednom bi je trebalo povesti, jer to je pitanje budućeg normalnog života Vukovara.

Međutim, tamo gdje se iz godine u godinu ocjenjuje tko je poželjan, a tko nije, tamo gdje se iz godine u godinu oštri hrvatstvo, tamo gdje se svake godine u isto vrijeme važe i mjeri tko jest, a tko nije pravi i dovoljno veliki Hrvat - tamo zdrav razum i elementarna logika nisu dobrodošli. I nikome ne pada na pamet da sve to vrijeđa žrtvu Vukovara, da sve to u drugi plan baca njegovo stradanje i njegove žrtve, a u treći plan budući život ovog grada. Ako nije bitno gradonačelniku Vukovara, zašto bi bilo bitno ostatku Hrvatske?      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču