Kobne točke na kojima ljudi ginu, a prekršaji vas mogu koštati tisuće kuna

Od 110 prometnih nesreća na pružnim prijelazima u tri godine najviše nesreća je bilo na nezaštićenim prijelazima, odnosno na prijelazima na kojima je postavljena prometna signalizacija -znakovi.

12.11.2014.
12:21
VOYO logo

Tragična prometna nesreća koja se nedavno dogodila u mjestu Otok na pružnom prijelazu koji je označen samo Andrijinim križem i znakom STOP potresla je cijelu Hrvatsku. U nesreći je poginulo četvero ljudi, od kojih dvoje tinejdžera.

Strah od novih tragedija

Mještani Otoka su u strahu da se ne ponovi tragedija. Traže od HŽ-a da se postave rampe i bolje označi ovaj prijelaz. No, još je veliki broj pružnih prijelaza u Hrvatskoj gdje postoji opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najopasniji su upravo oni na kojima je postavljena prometna signalizacija (samo znakovi). Na takvim prijelazima u posljednje tri godine bilo je najviše nesreća i najveći je broj poginulih i ozlijeđenih. Važno je napomenuti da bez obzira na znakove, branike, svjetlosne i zvučne signale na svakom prijelazu treba biti oprezan i provjeriti više puta je li sigurno.

25 osoba poginulo u posljednje tri godine

U posljednje tri godine na željezničko cestovnim prijelazima dogodilo se 110 prometnih nesreća u kojima je poginulo 25 osoba, a ozlijeđeno je 86 osoba, kažu iz Ravnateljstva policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U deset mjeseci, odnosno u razdoblju od 01.01. do 31.10.2014. godine dogodilo se 25 prometnih nesreća (devet s ozlijeđenima i 16 s mat. štetom). U tim nesrećama dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a 16 lakše tjelesne ozljede.

U istom razdoblju prošle godine, odnosno od 01.01. do 31.10.2013. godine dogodilo se 28 prometnih nesreća (6 s poginulim, sedam s ozlijeđenima i 15 s mat. štetom). U tim nesrećama devet osoba je poginulo, osam je zadobilo teške tjelesne ozljede, a njih 12 lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkritičniji pružni prijelazi

Od 110 prometnih nesreća na pružnim prijelazima u razdoblju 2011. – 2013. godine najviše nesreća je bilo na nezaštićenim prijelazima, odnosno na prijelazima na kojima je postavljena prometna signalizacija (samo znakovi). U tim nesrećama bilo je i najviše poginulih.

21 nesreća dogodila se na prijelazima na kojima su postavljeni branici ili polubranici. U tim nesrećama poginulo je sedam osoba, a 10 je teže ili lakše ozlijeđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

32 nesreće dogodile su se na prijelazima na kojima su postavljeni svjetlosni uređaji. U tim nesrećama poginulo je osam osoba, a 26 ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

57 nesreća dogodilo se na prijelazima na kojima je postavljena samo prometna signalizacija – znakovi. U tim nesrećama poginulo je 10 osoba, a 50 ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj ovih prometnih nesreća nije velik u odnosu na ostale, ali su posljedice tragične

Za napomenuti je da je u prometnim nesrećama koje su se dogodile prilikom sudara s vlakom, broj poginulih i ozlijeđenih osoba, promatrajući ukupne pokazatelje o prometnim nesrećama nije velik, ali takve nesreće (zbog same mase vlaka i dugačkog zastavnog puta), najčešće završavaju s tragičnim posljedicama, odnosno poginulim i ozlijeđenim osobama. Za razmatranje ovih pokazatelja, iz policije navode kako je u 2013. godini evidentirano ukupno 34.021 prometna nesreća, 368 poginulih i 15.274 ozlijeđenih osoba.

Upozorenje policije

Iz Ravnateljstva policije sve sudionike u prometu, u prvom redu radi vlastite sigurnosti, upozoravaju na veliki oprez te na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je reguliran prelazak željezničke pruge, odnosno u slučaju nepoštivanja, na propisane represivne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne za prekršitelje

Za nezaustavljanje pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten, ili ako se taj uređaj već počeo spuštati, ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će se taj uređaj početi spuštati, odnosno da se prijelazu ceste preko željezničke pruge približava vlak propisana je novčana kazna u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna, određivanje 2 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine. Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu na cesti koji postupe suprotno odredbama ovoga članka.

Ako nema uređaja kazna je 500 kuna

Na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, sudionici u prometu moraju se zaustaviti te mogu prijeći preko željezničke pruge tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama. Novčana kazna za ovaj prekršaj je 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite i više puta kada prelazite prugu

Prilikom samog prelaska željezničke pruge, na mjestima gdje su postavljeni polubranici i branici, odnosno uključeni svjetlosni znakovi potrebno je zaustaviti se i pričekati dok se branici ne podignu, odnosno svjetla ne isključe. Preporuka je da se i nakon toga provjeri da li nailazi vlak, a tek potom izvrši prelazak pruge. Na svim drugim prijelazima gdje su postavljeni samo prometni znakovi, potrebno je zaustaviti se, dobro provjeriti da li nailazi vlak, a tek nakon tog prijeći preko prijelaza.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo