'samo zbunjujete javnost' / Koalicija 'Uspješna Hrvatska' kritizira Vladu jer nema strategiju za migrantsku krizu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Koalicija je kritizirala hrvatsku Vladu zbog činjenice da nema strategiju u trenutnoj migrantskoj krizi u regiji i Europi te da proturječnim izjavama visokih dužnosnika zbunjuje javnost

25.8.2015.
13:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Koalicija "Uspješna Hrvatska", koju čine stranke "Naprijed Hrvatska" i "Narodna stranka-reformisti" kritizirala je u utorak hrvatsku Vladu zbog činjenice da nema strategiju u trenutnoj migrantskoj krizi u regiji i Europi te da proturječnim izjavama visokih dužnosnika zbunjuje javnost.

Govoreći na konfereciji za novinare "Hrvatska pred izazovom imigrantskog vala prema EU", potpredsjednik "Naprijed Hrvatska" IvicaPančić podsjetio je da su još prije mjesec dana pokrenuli pitanje migranatske krize u Europi pokušavši potaknuti Vladu da odgovori na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nastavio je, Vlada je ovih mjesec dana propustila učiniti bilo što. Tek su reagirali nakon najave srbijanske vlade o preusmjeravanju izbjeglica prema Hrvatskoj u slučaju da Mađarska pojača kontrolu svojih granica, dodao je. "Bili smo svjedoci proturječnih izjava ministra unutarnjih poslova koji je rekao da je Hrvatska spremna za prijem izbjeglica da bi dva dana nakon toga došao demanti od samog premijera koji je rekao da nemamo strategiju ali da tu strategiju nema ni Europa, naglasio je Pančić.

Istaknuo je da sve to kazuje dvije stvari, a to su da Vlada ne zna i da ju uopće nije briga za ovaj problem koji lako može prerasti u kaotično stanje, prvo u istočnoj Hrvatskoj, a zatim u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako su mjere MUP-a, koje je Ministarstvo najavilo, nepotpune i pogrešne te kada bi se one primijenile to bi dovelo do paralize niza istočnoslavonskih gradova.

Te mjere mogu biti dostatne za zbrinjavanje azilanata, ali većina migranta su u tranzitu i žele otići u zemlje zapadne Europe, rekao je dodavši, kako je pogrešno poistovjećivati te dvije kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra pogrešnim njih stavljati u naseljena mjesta kao što je Vukovara. Tamo su, kako je rekao, pripremljene neke lokacije poput bivše vojarne ili samačkog hotela za smještaj migranata.

To bi, po Pančićevu mišljenju, od Vukovara učinilo najveći prihvatni centar u Slavoniji, a sami znamo, ocijenio je, kako Vukovar i bez toga ima dovoljno problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da nije "sveto pismo" napraviti strategiju jer, podsjetio je, imamo iskustva iz 90-ih godina pa se zauzeo za jedan prihvatni centar u blizini hrvatsko- srpske granice, a više njih u blizini granice s Mađarskom i Slovenijom.

Predložio je i stvaranje humanitarnih koridora prema zemljama shengenskog sustava. Ako one odbiju prihvatiti te migrante Hrvatska će morati zaštiti svoje interese, poručio je Pančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tajnica "Narodne stranke-reformisti", Alenka Košiša Čičin-Šain zauzela se za razinu skrbi na najvišim civilizacijskim kriterijima te humanitarnu pomoć migrantima koji će se, kako naglasila, možda brojiti u desecima tisuća ljudi.

Zauzela se za tako visoke standarde skrbi kako bi se onemogućilo kriminalno djelovanje. Kako do toga ne bi došlo potrebno je, smatra, da Vlada ima strategiju za ovaj problem, bez obzira imali strategiju EU ili nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je kako će Vladinu strategiju zatražiti njihova koalicija preko svoga Kluba zastupnika u Saboru te zatražila da se po hitnom postupku pokrene rasprava u Saboru.

Ukoliko dođe do nekih izvanrednih stanja koja se mogu očekivati svaki dan, smatra kako bi trebalo sazvati i izvanrednu sjednicu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika stranke Naprijed Hrvatska, Josip Kregar upitan kako komentira inicijativu da se pozdrav "Za dom spremni" koristi kao pozdrav Hrvatske vojske osudio je tu inicijativi te ustvrdio kako je riječ o "eklatantnom propustu sustava školstva", a inicijatorima poručio da njihovo, kako je rekao, "političko sljepilo spada u nevjerojatne stvari."

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo