MONOGRAFIJA THE CLASHA / Knjiga o najvažnijem rock bendu konačno i na hrvatskom!

Image

Zbog boje korica nazvana i "velikom ružičastom knjigom", koju je kreirao sam bend, luksuzno je izdanje na skoro 400 stranica, a objavio ju je Dallas Records.

16.12.2014.
18:08
VOYO logo

Monografija "The Clash", koja iz svjedočenja samih članova grupe otkriva pojedinosti iz povijesti "najbitnijeg rock'n'roll benda svih vremena", kako su ih kritičari nerijetko nazivali, objavljena je i na hrvatskom jeziku.

Zbog boje korica nazvana i "velikom ružičastom knjigom", koju je kreirao sam bend, luksuzno je izdanje na skoro 400 stranica, a objavio ju je Dallas Records.

Osim riječi Joea Strummera, Micka Jonesa, Paula Simonona i Toppera Headona, knjiga donosi jedinstveni uvid u arhiv The Clasha, otkrivajući rijetko viđene materijale, plakate s turneja, rijetke naslovnice, umjetničke radove članova, raznu memorabiliju i fotografije benda iz privatnog života, na pozornici, u studiju i na putovanjima.

Urednici hrvatskog izdanja su Anđelko Jurkas i Milan Pavlinović, koji je sa Zoranom Stajčićem preveo knjigu s engleskog jezika.

Po Jurkasovim riječima, povijest rock and rolla kao vodećeg segmenta pop kulture prošlog stoljeća baratala je s puno imena čiji je rad nadilazio glazbeni utjecaj, od "čupavaca" iz Liverpoola i "bokodrmajućeg" Elvisa i Jaggera do Dylana, Bowiea, Iggyja, Ramonesa...

"Gomilana je sva sila utjecajnih bendova zbog kojih se rađalo stotine, tisuće novih sljedbenika ili imitatora, međutim, nikada glazba nije postala toliko važnom i toliko opipljivim oblikom socijalno referentnog bunta kao kada su na pozornicu izašli Strummer, Jones, Simonon i Headon", ustvrdio je.

Jurkas podsjeća i na ulogu Clasha u formiranju stavova čitavog niza stilski bendova, kao što su Public Enemy, Rage Against The Machine, Asian Dub Foundation i gomile stilski neograničenih izvođača "zbog kojih je glazba bar na trenutak postajala oruđem i oružjem koje je moglo mijenjati svijet".

"London je pozvao, a gradovi svijeta su se priključivali. I nakon raspada benda iskra nije prestala tinjati. Pitanje je samo kada se i da li ikada opet pretvara u plamen i buktinju. Stoga nije fraza ni pamflet kada kažeš da su The Clash najbitniji bend rock and rolla svih vremena", ističe Jurkas.

Monografija donosi cjelovitu priču o The Clash, a objašnjava i ponešto od mitologije koja je često okruživala bend - svi su imali mišljenje o tome kako su postali tako slavni, jesu li bili trendseteri, ikone i revolucionari.

The Clash su bili pioniri britanskog punk rocka, a subverzivnim, revolucionarnim i uzbudljivim koncertima, pametnim stihovima, originalnim imidžem i strastvenim idealizmom uhvatili su duh vremena i postali svjetski fenomen, ističe se u najavi knjige.

Mnogi kritičari smatraju "London Calling" jednim od najboljih albuma svih vremena, a njihova glazba i dalje utječe na mlade bendove i privlači novu publiku.

The Clash je bio dosljedan u svojim političkim stavovima i iskreno se borio protiv autoriteta, a kako je bubnjar Topper Headon primijetio dvadeset i pet godina kasnije - politika je zaboravljena, dok je glazba ostala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo