Visoke temperature / Knin gorio na 40 Celzijevih: Hitna imala pune ruke posla

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/shutterstock

U Zagrebu je bilo tri stupnja manje, a broj hitnih intervencija bio je neznatno veći

12.8.2019.
21:27
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/shutterstock
VOYO logo

Hrvatska je u ponedjeljak bilježila temperaturne rekorde, no dok je u najtoplijem Kninu koji je premašio 40 Celzijevih stupnjeva Hitna pomoć intervenirala gotovo dvostruko češće nego inače, u Zagrebu u kojem je izmjereno tri stupnja manje, broj hitnih intervencija bio je neznatno povećan.

Dr. Jozo Brkić iz zagrebačke Hitne pomoći takvu situaciju u hrvatskoj metropoli pripisuje učinku edukacija i javnih kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod se ovog ljeta opametio i shvatio da se po tako visokim temperaturama izlazi samo u krajnjoj nuždi", rekao je Hini dr. Brkić. Dodaje kako je broj intervencija u protekla tri dana bio tek u manjem porastu. Proteklih godina, kaže, tijekom ekstremno vrućih ljetnih dana, broj intervencija obično je bio znatno veći od prosjeka.

Iako konkretne brojke koje se odnose na protekla tri vruća dana nije iznio, pojasnio je kako zagrebačka Hitna pomoć u 12-satnoj dnevnoj službi u prosjeku intervenira od 90 do 130 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruko više intervencija

Voditeljica kninske Hitne pomoći dr. Milica Ognjenović kazala je medijima kako je u posljednja tri dana hitna pomoć imala dvostruko više intervencija nego inače, a građane je pozvala da, ako ne moraju, ne izlaze na otvoreno od 11 do 17 sati, već da se drže zatvorenih i klimatiziranih prostora. 

"Problem stvaraju i vozači koji su zbog stresa ili vrućine dekoncentrirani i ne reagiraju pravodobno za stvaranje hitnog koridora. Stvaranjem hitnog koridora omogućava se brzi prolazak hitne pomoći čime se spašavaju ljudski životi", upozorila je dr. Ognjenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo