TREBA IH PODRŽATI 76 ZASTUPNIKA / Klub Mosta pokreće raspuštanje Sabora i opoziv trojice Vladinih dužnosnika, Petrov poručuje: 'Ova Vlada je kompromitirana'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Traže opoziv trojice vladinih dužnosnika: potpredsjednika Vlade Miloševića zbog optužbi da je namještao potpore, ministra gospodarstva Ćorića zbog upletenosti u aferu vjetroelektrane te ministra rada Aladrovića zbog namještanja poslova

22.2.2022.
12:43
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Saborski klubovi Mosta te lijevo-liberalnih stranaka u utorak su odvojeno predstavili inicijative da se raspusti Sabor, a da bi im to pošlo za rukom, inicijative treba podržati najmanje 76 zastupnika.

Mogu li spomenuti klubovi osigurati toliko 'ruku', teško je reći, jer - ako je suditi po izjavama velikog dijela desne oporbe od ponedjeljka - malo je izgleda da se oni priključe spomenutim inicijativama. Mostu i lijevo-liberalnim strankama, odnosno njihovim inicijativama na ruku ne idu ni poslovnička pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te se točke, naime, u dnevni red Hrvatskog sabora uvrštavaju kao bilo koja druga točka, a predsjednik Sabora, čije je pravo odlučivati o dnevnom redu, ne mora žuriti s njihovim stavljanjem na raspravu.

Image
SVE PO STAROM /

Bačić uvjerava da je vladajuća većina stabilna: 'U petak bismo mogli imati novog ministra'

Image
SVE PO STAROM /

Bačić uvjerava da je vladajuća većina stabilna: 'U petak bismo mogli imati novog ministra'

Ne dijele svi u oporbi ista mišljenja

Ipak, nakon što 60 dana budu na dnevnom redu, 30 zastupnika svojim potpisima može 'pogurati' raspravu o inicijativama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoretski, čak i ako budu raspravljene, predsjednik Sabora ne mora ih nikada staviti na glasovanje, odnosno može kad se za to steknu poslovnički uvjeti. U tim okolnostima, inicijative moraju dobiti 76 glasova, a to je, kao što je već istaknuto, teško ostvarivo zbog činjenice da svi u oporbi ne dijele ista mišljenja.

Iako saborska većina prolazi teško razdoblje zbog afere u kojoj je uhićen i dao ostavku ministar graditeljstva Darko Horvat, a mediji spekuliraju da se istražuju još neki članovi Vlade, teško je vjerovati da bi se netko od vladajućih priključio oporbenim inicijativama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva prilika da se vidi raspoloženje u redovima saborske većine je u petak, za kada je Sabor planirao glasovati o raspravljenim aktima. U više od 30 godina postojanja, Sabor se u dva navrata raspustio prije roka, 1995. i 2016.

Petrov: 'Ova Vlada je kompromitirana'

U prvom slučaju, HDZ je kapitalizirao uspjeh vojno-redarstvene akcije Oluje i prije roka raspustio Sabor, raspisao izbore i uvjerljivo pobijedio, u drugom tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko, nakon afere Konzultantica, nije uspio presložiti saborsku većinu, Sabor se raspustio, Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, a građani te jeseni izašli na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub zastupnika Mosta u utorak je predao u saborsku proceduru zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora i prijevremene izbore, te najavio pokretanje opoziva trojice članova vlade: osim ranije najavljenog Tomislava Ćorića, sada traži i opoziv Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

"Ova Vlada je kompromitirana, u afere je upleteno više vladinih dužnosnika i saborskih zastupnika i takva vlada s takvim teretom i inkriminiranim ljudima ne može rješavati probleme građama", kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo u opoziv trojice vladinih dužnosnika: potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića zbog optužbi da je namještao potpore, ministra gospodarstva Ćorića zbog upletenosti u aferu vjetroelektrane i ministra rada Aladrovića zbog namještanja poslova, dodao je Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru.

'Drugo poluvrijeme, druga republika'

Marija Selak Raspudić ustvrdila je da se trenutno odvijaju dvije najveće pljačke u hrvatskoj povijesti, ona vezana uz nabavu opreme protiv covida koja se provodi mimo javne nabave i ona koja se odnosi na obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino pitanje koje stoji pred nama je hoćemo li spriječiti ove dvije pljačke stoljeća na vrijeme i sačuvati novac hrvatskih građana", kazala je. Vlada je korumpirana, HDZ nema bolje kadrove i vrijeme je za prijevremene izbore, ustvrdila je Selak Raspudić.

Nino Raspudić kazao je da vladajući sada spinovima skreću fokus s uhićenog i smijenjenog ministra Darka Horvata na curenje informacija, te na to da pravosuđe nije pod utjecajem HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o tome da je njihova koruptivna hobotnica toliko istrulila da pušta na sve strane i da njihove kontrolirano pravosuđe to više ne može začepiti", ocijenio je Raspudić.

Smatra da su institucije toliko devastirane i korumpirane da je potreban temeljiti "reset, drugo poluvrijeme, druga republika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Politički refleks'

"Temeljna brana na tom putu je smrdljiva, korumpirana, polucrknuta HDZ-ova hobotnica kojoj konačno treba odsjeći krakove i maknuti s političke scene", dodao je Raspudić.

Mostovci su pozvali sve saborske klubove da podrže njihove inicijative. Na novinarski upit zašto oporba nije nastupila ujedinjeno kod inicijative za raspuštanje Sabora odgovaraju da svaki saborski klub ili zastupnik to može zatražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago nam je da smo potaknuli Klub SDP-a na tu inicijativu, mi smo to zatražili odmah čim je ministar završio u pritvoru i to se zove politički refleks", kazao je Petrov.

Istaknuo je kako bi bilo dobro da i vladajući shvate da je vrijeme da se raspuste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo