Klinci na Facebooku objavili golišave fotke maloljetnice

Maloljetna djevojka žrtva je Facebooka, ali joj baš nitko ne može pomoći.

10.7.2010.
13:02
VOYO logo

Kako piše Večernji list, ovaj posljednji događaj najstravičniji je primjer dokle zakonski neregulirano područje kriminala na internetu može doći.

arti-201004170138006Zastrašujuću grupu prva je u srijedu postavila djevojka koja se u međuvremenu odjavila s Facebooka, ali je istodobno uz vulgarne i iznimno bezobrazne komentare sve pozvala da se priključe grupi. Nakon toga priča se proširila mrežom i u iduća 24 sata nastale su tri nove grupe istog sadržaja, koje grubo vrijeđaju djevojčicu s fotografija. Na jednoj od njih broj priključenih članova u petak u 10.30 sati bio je 926, a dvadesetak minuta poslije brojka je već porasla na 965!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije su bez ikakvih ograničenja (nije potrebno ni postati članom grupe da bi ih se moglo vidjeti) dostupne svima na Facebooku, u grupama u koje se s komentarima javljaju i tinejdžeri iz drugih gradova, a nastala je i grupa oponenata koja je samoinicijativno stala u obranu 13-godišnjakinje.

Ured pravobraniteljice za djecu je nakon upita novinara Večernjeg lista reagirao kontaktirajući policiju, koja je pak kratko odgovorila da slučaj provjeravaju. No u općem smislu zaštita djece na internetu siva je zona jer, kako su prije odgovorili iz policije, nema drugih mehanizama za zaštitu djece u cyber svijetu osim da se svako zlostavljanje prijavi policiji, i to odjelu za maloljetničku delinkvenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo nemoćni ako nam se djeca ili roditelji ne obrate za pomoć. Nemamo čak ni brojke ili statistiku koji bi nam govorili ima li i koliko takvog nasilja. Ni lažno predstavljanje na internetu nije kazneno djelo, sve dok to netko ne prijavi", objasnio je Krunoslav Borovec.

Prethodni članci:

arti-201006100503006 arti-201006150462006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo