vremenski ekstremi / Klimatske katastrofe od Zadra do Miamija: je li krivo globalno zatopljenje ili zahladnjenje?

Zagrijavanje naše planete nitko ne spori. Ali je sve veći spor između onih koji tvrde da do klimatskih promjena dolazi zbog sve većih emisija CO2 i onih koji tvrde da je riječ o cikličnoj pojavi do koje dolazi zbog promjene Zemljine osi

12.9.2017.
22:31
VOYO logo

U Dalmaciji mjeseci ekstremne suše, paklenih vrućina i uništenih usjeva. A onda u samo dva dana padne kiše kao u tri mjeseca. Zadar je jučer oborio rekorde.

"Zadar je jučer u 24 satnom razdoblju bio najkišniji grad na svijetu, prestigao je mnoga područja koja su sada pod utjecajem monsuna, tajfuna, tropskih oluja i uragana. Čak je pristigao i tropsku oluju Irma u Americi po količini kiše...tomu je razlog vjerojatno klimatske promjene, vremenski ekstremi", rekao je Nikola Vikić Topić, metorolog RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, ovo što se događa u Hrvatskoj posljedica je klimatskih promjena, toga će biti sve više, misli i akademik Mirko Orlić.

"Što su pokazivala istraživanja to je da da će s porastom temperaturom toplinski valovi biti intenzivniji, česći dugotrajniji, da će sušna razdoblja biti sve dulja, a kišna sve intenzivnija i to je ono što se dešava", rekao je Mirko Orlić, geofizički odsjek na PMF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontroverzni Vladimir Paar naravno ima posve drukčije mišljenje. On kaže da je ono što se dogodilo u Zadru, nešto posve normalno.

„To je uobičajena promjena u ovim klimatskim promjenama, a zadnjih 20 godina mi se žalimo na sve i svašta, a zadnjih 20 godina niti je bila najviše temperatura u Hrvatskoj, niti najniža, dakle ja bi rekao u okviru statistike", rekao je Vladimir Paar, fizičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Irma, najjači urgan koji se ikad dogodio u Atlantskom oceanu je ekstrem. Njezinoj je razornoj snazi doprinjelo toplo more.

Logično je sto je veća temperatura mora to će se snažnije razvijati, kako temperatura raste onda će takav uragani ići sjevernije kao što je one godine došao do New Yorka i poplavio ga", rekao je Mirko Orlić, geofizički odsjek na PMF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci zbrajaju štete od nikad jačeg uragana, ali njihov predsjednik poznat je kao negator klimatskih promjena. Ovo je jedna od njegovih najzvučnijih izjava na tu temu s Twittera: "Koncept globalonog zatopljenja kreiran je od strane Kine kako bi američku proizvodnju učinila nekompetentnom", napisao je Donald Trump.

Akademik Paar jedan je od rijetkih znanstvenika na svijetu koji ne vjeruju u globalno zatopljenje koje uzrokuje čovjek. On kaže da je klimatskih promjena uvijek bilo i bit će ih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slažete se s Trumpom? "Nema znanstvenog dokaza, znanost da odgovori na vaše pitanje nema sigurnog odgovora. Postoje neki argumenti za jednu stranu, drugi za drugu", rekao je Vladimir Paar, fizičar.

O skepticima poput Paara i Trumpa danas je vrlo oštro progovorio papa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko to negira treba otići znanstvenicima i pitati ih. Oni govore vrlo jasno. Oni su precizni. Čovjek je glup. Glava koja ne vidi", rekao je papa Franjo.

Ali pitanje je može li i kome papa promijeniti mišljenje. Ako nisu znanstveni dokazi i ono što se već događa oko nas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo