SNAŽNA CIKLONA / Nevrijeme na Jadranu: Od Istre do Dubrovnika more se prelilo na rive, Pakoštane zatrpao led...

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Zbog poplavljene rive u Novigradu kraj Zadra, građani cijelo jutro nisu mogli doći do jedinog biračkog mjesta.

22.12.2019.
19:20
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Već 24 sata nad Hrvatskom je snažna ciklona koja mnogima zagorčava svakodnevicu. Ponajviše uz obalu. Od Istre do Dubrovnika more se prelilo na rive. Pakoštane je zatrpao led, a kiša nemilice pada.

Zbog poplava zatvorena birališta 

Pijavica u Zadru nosila je sve pred sobom. Nisu samo u Dalmaciji zbog poplava bile zatvorena birališta. I u Zagrebu je bio potop, a vrijeme se još nekoliko sati neće smiriti.
Počelo je već u subotu olujno nevrijeme zahvatilo je zadarsko područje, a najgore je bilo u Pakoštanima. Čak desetak centimetara tuče zabijelilo je cijelo mjesto, a automobile su izvlačili bagerima. Kroz Zadar je pak prošla pijavica koja je nosila sve pred sobom. Brodske i trajektne linije su u prekidu na južnom i srednjem Jadranu, a na sjevernom katamaranske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trajalo je 30 sekundi. Bio sam u ratu i mene je podsjetilo na aktiviranje bombe. Kao da je pala bomba, a kad sam izašao iz kuće vidio sam da je sve odnjelo. Krov, antenet, auta, sve!'', izjavio je Zadranin Zlatko Miketa. 

''U Ričini smo skinuli šest borova s prometnica i imamo tri dojave je otkrilo krovišta kuća. Vatrogasci pomažu ljudima kako se nitko ne bi ozlijedio'', rekao je zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda doprla do kućnih pragova

Od Istre do Dubrovnika, valovi potapaju rive. Poplavljeni su kafići, nogometna igrališta, a voda u nekim dijelovima dopire i do kućnih pragova. U Omišu, more i rijeka Cetina izlili su se na ceste i ulice. Birači diljem Hrvatske danas nisu mogli izbjeći kišu. Zbog poplavljene rive u Novigradu kraj Zadra, građani cijelo jutro nisu mogli doći do jedinog biračkog mjesta.

''U jednom periodu od 9 do 11 sati je čitav ovaj prostor bio poplavljen tako smo zamolili da se vrate za nekih sat vremena. Stavili smo ove punte. Mi smo ih čak i nosili'', kazao je Joso Klapan, načelnik općine Novigrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni u Zagrebu nije ništa bolje, kiša i poplave otežavale su put do biračkih mjesta. Iako neugodno, ovo vrijeme, ipak nije neuobičajeno. Prognoze kažu da je najgore prošlo. 
''Očekuje se smirivanje, i to već tijekom noći i sutrašnjeg prijepodneva. Sljedeći dani donose djelomično sunačno vrijeme, no ipak, bit će ipak vjetrovito i to uz sjeverne vjetrove i dosta hladnije nego što je bilo do sada'', rekla je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar. 

Pa će i glasanje u mogućem drugom krugu predsjedničkih izbora, ako do njega dođe, biti nešto suše i ugodnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo