Kirin priznao: Sve sam radio po nalogu Barišića

Bivši ministar Kirin priznao je USKOK-u da je slijedio nalog Mladena Barišića, te da je iz proračuna MUP-a za fiktivne poslove Fimi mediji uplatio oko 17 milijuna kuna.

6.10.2010.
8:59
VOYO logo

Tijekom razgovora u USKOK-u bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, jedan od osumnjičenika u aferi Fimi media, zapravo je potvrdio izjavu bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića, koji je istražiteljima rekao da je u Vladi 4. travnja 2007. godine održan tajni sastanak na koji je došlo 15 predstavnika državnih poduzeća, da je sastanak sazvao Sanader i dao uvodnu riječ, a potom ih prepustio Barišiću, koji ih je upućivao na "suradnju" s marketinškom tvrtkom njegove prijateljice Nevenke Jurak – Fimi mediom.

Navode D. Mihanovića o tome da je Barišić uz podršku tadašnjeg premijera Sanadera reketario državne tvrtke koje su na ime fiktivnih usluga Fimi mediji isplatile oko 40 milijuna kuna, tijekom istrage je potvrdilo više sudionika sastanka u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirinovo svjedočenje, pak, pokazuje da se ubiranje novca nije zaustavilo samo na državnim tvrtkama, nego je išlo i na ministarstva, a pritom se primjenjivao isti model koji je u travnju 2007. godine bio primijenjen na državne firme, kao i da su isti glavni likovi bili na čelu piramide krađe novca poreznih obveznika. Kirinov je iskaz važan i zbog toga što, upravo zbog ministarske funkcije koju je obnašao, ogoljuje kriminalnu piramidu, piše Večernji list.

Kao član Vlade, Kirin je bio u svakodnevnom kontaktu s premijerom Sanaderom i Barišićem, jako je dobro poznavao odnose i strukturu moći unutar vladajuće garniture, a ta činjenica daje dodatnu težinu njegovoj izjavi da je iza Barišićevih zahtjeva da sklapa ugovore s Fimi mediom stajao Sanaderov premijerski autoritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će se Barišić teško osloboditi optužbe da je bio šef zločinačke organizacije ako će štititi Sanadera i neće ispričati kako je uspio uvjeriti direktore državnih poduzeća i ministre da uplaćuju novac na račun tvrtke njegove prijateljice.

Barišić, navodno, u rukavu ima još jedan mogući adut, a to su informacije o tome komu je sve transferirao novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je nestao novac?

Novac koji se slijevao na račun Fimi medije na temelju fiktivnih ugovora Nevenka Jurak, navodno, nije zadržavala za sebe, nego ga je vrlo brzo prosljeđivala dalje. Izvor blizak istrazi tvrdi da je N. Jurak najmanje 40 milijuna kuna proslijedila Barišiću, a da je on taj novac transferirao dalje.

Moguće je da je dio završio u blagajni HDZ-a, no Večernjakov izvor uvjerava da je na računu vladajuće stranke završio tek manji dio, a da se glavnina novca isisanog preko Fimi medije dijelila unutar uskog kruga osoba koje su u rukama imale poluge moći, pri čemu se jasno aludira na bivšeg premijera Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, USKOK za sada ne namjerava Sanadera pozivati na razgovore. No, kako sada stvari stoje, nakon svih afera, prvi je put postalo izvjesno da bi se krug mogao zatvoriti oko bivšeg premijera.

Prema neslužbenim informacijama, među 60-ak svjedoka koje USKOK treba ispitati u slučaju namještanja poslova Fimi mediji, nalazi se i ime Berislava Rončevića, bivšeg ministra policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010010239006 arti-201010020236006 arti-201009291021006 arti-201010040218006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo