nestalo 17,2 mil. kuna! / Vijećnici traže ostavku, Kirin odgovara: 'Nitko nije mogao znati za pronevjeru, no i u žitu ima kukolja'

Image
Foto: Vijesti.hr

Gradonačelnik Kirin na sjednici Gradskog vijeća drži govor u kojem objašnjava događaje vezano uz smrt pročelnika

18.6.2019.
17:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss sazvala je za danas sjednicu na kojoj će tražiti objašnjenje slučaja Palm, pokojnog gradskog pročelnika za financije koji je prošli ponedjeljak pronađen mrtav pokraj Drave.

Pred kraj aktualnog sata virovitički su vijećnici zatražili ostavku gradonačelnika Kirina i njegovih zamjenika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod vas je problem, kad se on dešava u drugom dvorištu, kao i svi političari u Hrvatskoj, zahtjevate ostavke. Vi niste policija, ni sud. Nemate pravo tražiti ostavku jer me vi niste birali. Ovo prihvaćam kao vaš politički stav, nemojte prejudicirati o stvarima o kojima nemate pojima. Kada istina izađe na vidjelo, hoćete li se ispričati? Nemojmo biti mala djeca, ponašajmo se demokratski. Odgovornostm subjektivna da jer sam nalogodavac u Gradu, objektivna ne jer nisam ni na koji način potaknuo ovu radnju. Kada sam saznao za kaznenu odgovornost poduzeo sam sve što sam mogao. Ove posprdljive stvari koje pišete i govorite govori da ne razumijete računovodstvo i bankarski sustav. Meni je jasno da me napadate kao političku osobu. Vidite do kojih smo razmjera došli. Udarili ste mi u obitelj. Da vam plješćem? Nakon toga sam postao zreliji čovjek, a istina i pravda će doći", poručio je Kirin. 

Virovitička oporba inzistirala je na Kirinovoj političkoj odgovornosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo i osnovno bih rekao da Virovitica nije grad slučaj, niti će ikada biti. Ma koliko se neki trudili da prikažu naš grad u takvom svjetlu", kazao je. 

"Ako me želite pitati kako se osjećam mogu reći da sam u šoku, tuzi i nevjerici zbog smrti suradnika i pročelnika Siniše Palma koji mi je bio kao član obitelji jer tako gledam i na ostale koji sa mnom rade. Drugi razlog moje tuge je razlog njegove smrti i načina života za koji nitko nije znao. Kako sada ispada znali su njegovi prijatelji, a i u lokalnim kladionicama pa se šutjelo do tog dana kada se objesio i ostavio oproštajnu poruku", rekao je Kirin dodavši da se nada da će se istragom sve razriješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili detalje o smrti pročelnika

HDZ-ov Miljenko Sabo tražio je od gradonačelnika Kirina da iznese detalje o smrti pročelnika Palma, jer, kako je kazao, gradom kruže svakakve glasine. 

"Virovitica nije grad slučaj niti će ikada biti", poručio je gradonačelnik Kirin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao čovjek kršćanskih svjetonazora žalim zbog toga što je Palm učinio i nadam se da će istragom sve razriješiti", dodao je Krin navodeći kako ne može govoriti o detaljima s obzirom na to da je istraga u tijeku. 

Kazao je kako  je način na koji su neki mediji izvještavali o njegovoj reakciji nakon smrti pročelnika 'dno dna'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve neistine potakli su pojedinci, ovo stanje traje već dulje vrijeme. Ovo je samo nastavak prljave rabote, učestalo blaćenje institucija našeg grada. Virovitica ne zaslužuje blaćenje", kazao je Kirin. 

"Do onog dana kada sam saznao za krivično djelo, Siniša Palm bio je moj prijatelj. Toga dana kada sam saznao za kazneno djelo, shvatio sam da ja tog čovjeka ne poznajem", kazao je Kirin, a potom ponovio kako mu je žao što se dogodilo što se dogodilo te kako je još uvijek u šoku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je nastavio te kazao da je riječ o čovjeku koji je bio sklon porocima za koje on nije znao. 

Skrenuo s teme

Kirin je potom nastavio hvaliti Grad Viroviticu i pozitivne stavke. Nahvalio je prosperitet Grada pod vodstvom HDZ-a. Pobrojao je sve što je Grad učinio proteklih godina, kao i broj stipendija koje je Grad dao studentima. Naglasio je kako je upravo to ono zbog čega ga građani iznova biraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvalio se i kako je obnašao dužnost ministra te prvog čovjeka policije. Spominjao je i aferu Fimi Media za koju je kazao da će dokazati istinu.

U jednom trenutku vijećnik Mosta ukazao mu je na to da ne odgovara na postavljena pitanja, na što je Kirin odgovorio: ''Zbog zakonskih zapreka ne mogu govoriti o detaljima dok institucije ne završe svoj posao. Ako netko nešto može reći neka kaže'', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I u najljepšem polju žita izraste kukolj'', rekao je Kirin još o ovom slučaju napominjući da je Palm uživao njegovo povjerenje te da nije mogao znati za njegovu ovisnost, naročito jer za to nije znala niti njegova obitelj.

Kasnije je kazao kako se ovdje ne raspravlja o problemu već da je posrijedi rušenje gradonačečnika. "Ide se na rušenje gradonačelnika. Danas sam to ja, sutra će biti netko drugi", kazao je. Dodao je kako je tema loša i da Virovitica ispada "sramota države". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nikada nije rekao da gradonačelnik mora biti ekonomist. Kada vam iz novčanika uzmu 100 kuna, vi bi to primijetili, no kad netko uzme novac s računa, to ne možete znati dok vam banka ne preda izvještaj", kazao je Kirin.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gdje je nestao novac?

''Nitko od nas, uključujući i mene osobno, nije mogao znati da sustav nije pod onim nadzorom koji smo očekivali, u kojem smo trebali biti kao Grad zaštićeni, no znao je to Siniša Palm. Novci su otuđivani u tzv. presretanju prije nego su unošeni u knjige Grada, odnosno skidani su s računa u poslovnoj banci i transferirani na račun sportske udruge'', otkrio je Kirin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećen je grad Virovitice. Kada je u pitanju moja objektivna krivnja, nema odgovorne krivnje jer nisam naložio ništa protuzakonito, postavio sam cijeli niz mjera da se ne dogode propusti. Kada je onaj tko je zadužen za te protokole kriv – kome vjerovati?

Važno je ono što sam napravio kada sam saznao za kazneno djelo. Nitko nije mogao utjecati na smrt mladog čovjeka. Još ga nismo pokopali a krenule su najgore priče'', rekao je Kirin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštećen je grad Virovitica. Kada je u pitanju moja objektivna krivnja, nema odgovorne krivnje jer nisam naložio ništa protuzakonito, postavio sam cijeli niz mjera da se ne dogode propusti. Važno je ono što sam napravio kada sam saznao za kazneno djelo. Nitko nije mogao utjecati na smrt mladog čovjeka. Još ga nismo pokopali a krenule su najgore priče'', rekao je Kirin.

Potom je otkrio kako je s računa Grada nestalo 17 milijuna i 246 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni sat

Weis je sazvala sjednicu Vijeća na kojoj će prvi dio aktualnog sata biti posvećen isključivo slučaju Palm. Oporba, ali i HDZ-ovi vijećnici imat će priliku pitati gradonačelnika Kirina kako je moguće da su iz gradskog proračuna nestajali milijuni kuna (navodno 17 milijuna), a da to nitko nije primijetio te što je točno prethodilo smrti Siniše Palma.

Virovitička oporba, koju čine Klub SDP-a, HSS-a i nezavisnih vijećnika te Klub Mosta i HSPD-a, sinoć su se sastali da bi dogovorili strategiju i sastavili pitanja koja će oporba zajednički, odnosno pitanjima svojih klubova, postaviti gradonačelniku Kirinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su gradski vijećnik grada Virovitice Darko Lešković (MOST), politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, kao i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida u Općinskom državnom odvjetništvu predali kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Ivice Kirina zbog sumnje u pomaganje u počinjenju kaznenog djela teške krađe i pronevjere.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjećamo, gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin podnio je kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe koju je optužio za počinjenje kaznenog djela na štetu Grada. Isti je dan pronađeno beživotno tijelo pročelnika za financije Siniše Palma pronađeno je u šumi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je otkriveno kako su se Kirin i Palm, tri dana prije nego je Palm pronađen mrtav, posvađali. Bilo je to posljednji put da je mladi pročelnik za financije Siniša Palm viđen živ i to u gradskim uredima. Prema informacijama koje iz Grada ne potvrđuju, bio je na sastanku s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i razgovor je, navodno, bio oštar. Nakon toga Palm odlazi iz ureda, majci s kojom živi kaže da mora nešto obaviti. Kako se do jutra nije vratio kući, majka je kontaktirala njegovog prijatelja.

U ponedjeljak, u prijepodnevnim satima, na stranicama Grade Virovitice, dok javnost još ne zna za smrt pročelnika, objavljuje se šturo priopćenje. Navodi se da je na štetu proračuna grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo u isto vrijeme kad je objavljena gradonačelnikova izjava policija pronalazi beživotno tijelo uz obalu Drave, na samoj granici s Mađarskom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo