'TO JE SIMBOL' / Kekin o klupi duginih boja u Zagrebu: 'Ova gradska vlast će nastaviti podupirati borbu za jednakost LGBTQ osoba'

Kazala je da je bojanje klupe u crno samo dodatno naznačilo koliko je važna borba za jednakost

17.5.2022.
19:51
VOYO logo

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zagrebačka je gradska vlast obojala klupicu na Zrinjevcu u dugine boje.

Ubrzo je ista postala crna, a građani su snimili nepoznatog muškarca koji je devastirao klupu. Nedugo potom kamionom su je odvezli radnici Zrinjevca i s jarkim duginim bojama ponovno vratili na mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na klupi duginih boja je RTL-ova reporterka Maja Oštro Flis razgovarala sa saborskom zastupnicom Ivanom Kekin.

"Gradske službe su promptno reagirale i drago mije. Klupa je postavljena simbolički, da obilježimo Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije i da kažemo da smo aktivni sudionici u borbi protiv takvog oblika zločina iz mržnje. Ta situacija koja se dogodila brzo nakon postavljanja, da je klupa pofarbana u crno je dodatno naznačila koliko je ta borba važna. Utoliko mi je drago da su radnici Zrinjevca u roku od sat vremena klupu vratili natrag kao simbol da nećemo odustati i da koliko god nam se suprotstavili da ćemo ustrajati u tome. Zagreb je grad koji je otvoren i siguran za sve i za ljude iz LGBTQ zajednice", kazala je Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
toliko o toleranciji /

Zagreb dobio klupicu tolerancije u duginim bojama. Izdržala je manje od pola dana, netko ju je uništio...

Image
toliko o toleranciji /

Zagreb dobio klupicu tolerancije u duginim bojama. Izdržala je manje od pola dana, netko ju je uništio...

Kazal je i da ju incident nije šokirao.

"To pokazuje da je potrebno puno truda i rada i s aktivističke strane, ali i s političke strane, da podupremo borbu za jednakost LGBTQ osoba, nova gradska vlast to radi i nastavit će raditi", kazala je Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića da zabrani postavljanje zastava Hoda za život na gradske jarbole.

"Gradonačelnik i Gradska uprava imaju pravo birati pokroviteljstvo i obzirom da ciljevi Hoda za život i organizatora Hoda za život nisu ciljevi za koje se zalažemo, logično je da Grad Zagreb nije pokrovitelj", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hod za život je održan, nitko nije branio ljudima da hodaju i proklamiraju svoje ideje, ali ne mislim da bi gradska vlast trebala ih podržavati na način na koji su htjeli jer to za što se zalažu, prema zadnjim anketama, to želi jedva 7 posto građana i to je nešto za što je Ustavni sud rekao da je protuustavno", kazala je.

Prokomentirala je i odluku Muzeja za umjetnost i obrt da zabrani nastup MC Stojana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da me zaobišla ta kulturna tema dana i nisam čula za gospodina. Došlo je do nesporazuma između organizatora i vodstva muzeja, nadam se da će se razriješiti na obostrano zadovoljstvo", kazala je Kekin.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo