SPALIONICA NA REBRU / KBC Zagreb ipak vraća projekt koji je ranije razbjesnio građane. Iz bolnice kažu: 'Neće narušiti kvalitetu zraka'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz KBC-a Zagreb poručuju da se planirani objekt radi u skladu s najboljim raspoloživim tehnikama i da su emisije u zrak daleko ispod propisanih graničnih vrijednosti te da ne mogu narušiti postojeću kvalitetu zraka

19.10.2023.
9:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u svibnju obustavljen postupak projekta spalionice na Rebru, KBC Zagreb kreće u novi postupak procjene utjecaja na okoliš objekta za gospodarenje medicinskim otpadom za spaljivanje nereciklabilnog opasnog otpada, piše u četvrtak Jutarnji list.

Projekt je zaustavljen među ostalim i zato što se planiralo da se tamo zbrinjava i spaljuje sav infektivni otpad svih lokacija KBC-a Zagreb, no to nije prošlo, tako da će se tamo spaljivati samo otpad nastao na Rebru, kojeg je svaki dan čak 1870 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je projektu koji je uključen u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) kao jedan od strateških projekata zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj i čija je procijenjena vrijednost gotovo 4,315.000 eura, od čega se više od 85 posto (više od 3,6 milijuna eura) financira sredstvima EU iz NPOO-a.

Image
SVAKA ČAST /

U KBC-u Zagreb provedeno revolucionarno liječenje aritmije srca. U svijetu se taj zahvat proveo tek 70-ak puta

Image
SVAKA ČAST /

U KBC-u Zagreb provedeno revolucionarno liječenje aritmije srca. U svijetu se taj zahvat proveo tek 70-ak puta

"Iznimno nam je važno naglasiti da smo pri planiranju ovog postrojenja vodili brigu o svakom sigurnosnom aspektu jer smo u KBC-u Zagreb posvećeni pružanju vrhunske zdravstvene skrbi i brizi za zdravlje općenito. Zdravlje pacijenata i sigurnost svih zaposlenika, kao i lokalnog stanovništva, uvijek su na prvom mjestu, a s obzirom na interes javnosti, jako nam je važno da ustanova koja se brine o zdravlju i u ovom kontekstu bude ustanova koja sve radi u interesu javnosti i zdravlja", ističu iz KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz KBC-a Zagreb poručuju da se planirani objekt radi u skladu s najboljim raspoloživim tehnikama i da su emisije u zrak daleko ispod propisanih graničnih vrijednosti te da ne mogu narušiti postojeću kvalitetu zraka jer je znatan dio investicija namijenjen upravo zaštiti kvalitete zraka i okoliša, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je ekobomba na Žitnjaku koju nitko ne nadzire. Tvrtka otišla u stečaj, ostalo 50 tona otpada: 'Ulazi tko hoće'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo