rasprava sa zastupnicom MOST-a / KBC Split nakon sastanka s ministrom: 'Lesandrić neopravdano zabrinjava pacijentice'

Image
Foto: Tino Juric/Patrik Macek/PIXSELL

Lesandrić na odgovore iz KBC Split poručuje kako je 'očito izvršen pritisak na predstojnika klinike u Splitu'

12.10.2018.
16:18
Tino Juric/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem iz KBC-a Split u petak poslijepodne stiglo je priopćenje u kojem se u vezi medicinskog zahvata nakon spontanog pobačaja Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić ponovno tvrdi kako "nije istina da se radila kiretaža i nije istina da se nije koristila lokalna anestezija".

"Gospođi Ivani Ninčević Lesardić je 12. veljače 2018. zbog spontanog pobačaja učinjena vakum aspiracija u lokalnoj anesteziji", navodi u priopćenju predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Split je ustanova koja ima realne pokazatelje da radi vrhunsku medicinu. Prije svakog zahvata ženama se ponudi lokalna ili opća anestezija, kaže se u priopćenju.

"U ovom slučaju je ušće maternice zbog spontanog pobačaja već bilo prošireno, a zahvat vakum aspiracijom je najmanje invazivan i najmanje bolan pa se na općoj anesteziji nije inzistiralo. Žao nam je što se ovakvim objavama naše pacijentice neopravdano dovode u stanje zabrinutosti i nepovjerenja prema našoj ustanovi", kaže Karelović. Ministar Kujundžić nakon sastanka u KBC-u Split nije želio dati izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesandrić: 'Izvršen je pritisak na predstojnika klinike'

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je u Saboru tijekom rasprave o zahtjevu za Kujundžićevom smjenom iznijela svoje osobno iskustvu, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

Nakon što je Karelović demantirao njezine tvrdnje, u izjavi novinarima u Saboru Ninčević Lesandrić je ocijenila njegovu izjavu "neprimjerenom i neetičnom", istaknuvši kako joj se u međuvremenu s istim problemima javilo mnoštvo žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proguglala sam da vidim što je to što on tvrdi da nije kiretaža, pa sam vidjela da je to malo moderniji oblik kiretaže. O čemu mi pričamo, pa vidjeli ste stotine i stotine žena koje su se javile od sinoć. Bol koju smo te žene i ja prošle, zvala se ona aspiracija, vakumska ili onakva, to je čišćenje maternice", rekla je ogorčeno Ninčević Lesandrić. Istaknula je da ostaje pri svojim tvrdnjama, vjerojatno kao i sve žene koje su prošle slične muke.

"Ovo je pokušaj zatvaranja usta svakom slijedećem pacijentu koji bude htio javno govoriti o strahotama našeg zdravstvenog sustava. Očito je izvršen pritisak na predstojnika klinike u Splitu. Tisuće poruka, a i svjedočanstva žena koje su objavili svi hrvatski mediji pokazuju da sam ukazala na stvaran problem koji se pod hitno mora početi rješavati. Zahvaljujem brojnim hrabrim ženama koje su podržale ovu borbu, a gospodi koja tisućama žena u lice govore da lažu i da se ovakve stvari ne događaju u hrvatskim bolnicama, najavljujem tužbe“, rekla je Ninčević Lesandrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo