KBC OSIJEK UNAPRIJEDIO INFRASTRUKTURU: / Gradi se solarna elektrana vrijedna 1,9 milijuna eura

Image
Foto: Screenshot/Glas Slavonije

U sklopu projekta RESCUE, ovih dana završena je montaža fotonaponske solarne elektrane u KBC-u Osijek; očekuje se godišnja ušteda od oko 370 tisuća kuna

21.12.2020.
10:35
Screenshot/Glas Slavonije
VOYO logo

Klinički bolnički centar Osijek, unatoč fokusiranosti na zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa, ne posustaje ni s ulaganjima u unaprjeđivanje svoje infrastrukture. Tako je ovih dana završena montaža fotonaponske solarne elektrane u sklopu projekta RESCUE sveukupne vrijednosti 1,9 milijuna eura, prenosi Glas Slavonije.

"Postavili smo solarne ploče na objektu Prehrana, Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i Zavodu za onkologiju. Dvije su sunčane elektrane spojene na trafostanicu "Maternite", tako da će ukupno proizvedena energija biti i potrošena je jer navedena trafostanica najviše opterećena. Naime, budući da smo u proteklom razdoblju nabavili dosta nove opreme, koja je veliki potrošač energije, ovo će ipak dijelom rasteretiti sustav. Ovim aktivnostima očekujemo godišnju uštedu od oko 370 tisuća kuna. No ovim projektnim aktivnostima pridonosimo i očuvanju okoliša te smanjujemo negativni utjecaj na klimatske promjene", naglašava ravnatelj osječke bolnice, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTVOREN SUSTAV PROPUSNICA: /

Damir Trut pojasnio zašto odluka o zabrani putovanja nije stupila odmah na snagu

Image
OTVOREN SUSTAV PROPUSNICA: /

Damir Trut pojasnio zašto odluka o zabrani putovanja nije stupila odmah na snagu

Nositelj projekta fakultet u Novom Sadu

Inače, nositelj ovog projekta je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a projektni su partneri, uz KBC Osijek, još i Klinički centar Vojvodine, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Strojarski fakultet Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji će primijeniti inovativni pristup RES i EE za javne zgrade u prekograničnoj regiji.

Solarni paneli sve su vidljiviji na zgradama, školama, hotelima, tržnicama. Cijene fotonaponskih modula padaju pa je energija sunca dostupnija, a mi bliže cilju europske energetske strategije. U pogledu obnovljivih izvora Hrvatska ima zacrtan cilj od 32 posto takvih izvora do 2030. Da bi ga ispunila, potrebno je sagraditi više od 1000 MW sunčanih elektrana u sljedećih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo