ugrožavaju kupače / Pomorske policije već imaju pune ruke posla: Stranci divljaju gliserima u blizini obale, a kazne su paprene

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nijemac je glisirao manje od 100 metara od obale, dok je propisana udaljenost 300 metara

27.6.2022.
11:36
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Istarski su pomorski policajci prošlog petka u akvatoriju Medulina primijetili plovilo koje je glisirao manje od 100 metara od obale. S obzirom na to da se radi o prekršaju, policija je zaustavila 30-godišnjeg njemačkog državljana i izrekla mu novčanu kaznu od 3.000 kuna.

"Podsjećamo građane i turiste da gliseri mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale te ih pozivamo da se radi zaštite kupača i ronioca pridržavaju te odredbe. Isto tako, kupače upozoravamo da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale te na prostorima koji predstavljaju plovni put", upozorila je istarska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mladi Nijemac nije jedini. Pomorska policija je tijekom proteklog vikenda u moru kod Krka, Raba, Maloga Lošinja i Voloskog u nedozvoljenu glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale zatekla 19 osoba, od kojih 18 stranih državljana, a svi su kažnjeni novčanim kaznama.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske u ponedjeljak su izvijestili da su policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka provodili pojačani nadzor s ciljem veće sigurnosti na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru kod Krka, Raba, Maloga Lošinja i Voloskog zatekli su u počinjenju prekršaja jednog hrvatskog te 18 stranih državljana: osam njemačkih, četiri slovenska, dva austrijska te po jednog državljanina Češke, Italije, Poljske i Rumunjske.

Oni su svojim plovilima glisirali na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale te im je, zbog počinjenog prekršaja, određena novčana kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomorska policija će i nadalje provoditi mjere i radnje u cilju sprječavanja nesreća, stradavanja kupača i ronioca te veće sigurnosti na moru, ističu iz policije.

Splitska Postaja pomorska policije u proteklom je tjednu u nadzoru pomorskog prometa zabilježila 30 prekršaja iz različitih zakona vezanih za sigurnost plovidbe koji su se uz ostalo odnosili na glisiranje u blizini obale i prekrcaj osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Tri prkršitelja kažnjena su zbog glisiranja i u Splitsko - dalmatinskoj županiji. Sankcionirano je i deset prekršaja iz Pomorskog zakonika zbog prekomjernog broja osoba na plovilu te 15 drugih prekršaja iz Pomorskog zakonika, primjerice zbog neimanja uvjerenja o stručnoj osposobljenosti, jer nije na plovilu bilo drugog člana posade i neposjedovanja plovidbene dozvole. 

Djelatnici splitske pomorske policije i policijske postaje Hvar u subotu su u suradnji s Lučkom kapetanijom na području akvatorija grada Hvara i Starog Grada u nadzoru sigurnosti plovidbe na moru sankcionirali osam prekršaja vezano uz glisiranje i prekršaje uz sigurnost plovidbe na moru.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je najavila da će tijekom čitavog ljeta i turističke sezone u cilju prevencije nastaviti obavljati nadzor i kontrolu na moru.

S obzirom na povećani intenzitet prometa na moru policija je pozvala sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba, poručuju iz splitske policije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo