Kažnjavanje je površna mjera, treba mijenjati mentalitet

15.8.2010.
14:47
VOYO logo

Središnju svečanu misu u povodu blagdana Velike Gospe, u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i nadbiskup đakovačko-osječki msgr. Marin Srakić.

Mons. Srakić u propovijedi je podsjetio kako su čovjeku na životnom putovanju potrebni uzori, koji nas neće razočarati, a - naglasio je - jedan od njih je Blažena Djevica Marija, na Nebo uznesena, koju nam je Crkva predložila za uzor, jer je u svom životu potpuno prihvatila Božju volju i jer je slušala riječ Božju te je provodila u djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako je u izgradnji ovoga svijeta, što je zadaća koju je kršćanima ostavio Krist, prvo područje brak i obitelj, a potom se ta izgradnja širi na društvenu sredinu, područja gospodarstva, kulture, odgoja i političkog života.

arti-201008140130006"Mi, vjernici, kršćani katolici, moramo dati svoj vjernički doprinos i kršćanskim duhom prožimati mentalitet, navike, zakone i ustrojstvo zajednice u kojoj živimo. Korupcija i slične negativne pojave u društvu, mogu se iskorijeniti mijenjanjem mentaliteta, a zatvaranje i kažnjavanje prekršitelja samo su površno prskanje korova, koji i dalje raste", poručio je nadbiskup Srakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte uvijek očekivati od nas biskupa da mi izričemo sud o nekim događajima, političkim postupcima i zaključicima te izglasanim zakonima, u to se djelo moraju uključiti naši vjernici-laici, pojedinci, ali i naša vjernička društva", naglasio je predsjednik HBK nadbiskup Srakić.

Također je poručio kako očekuje uključivanje vjernika u javne rasprave prigodom donošenja zakona, i to bez straha da će izgubiti radno mjesto ili da će ih netko proglasiti primitivnima ili kršiteljima Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi vjernik kršćanin ne može reći da ga se politika i pitanja društvenoga života ne tiču i da je to stvar drugih. Našem društvu potrebni su javni radnici, izgrađenih i nepokvarenih savjesti, kojima glavno mjerilo neće biti stranačka stega ili neka idelogija, nego opće dobro svih građana naše domovine", istaknuo je msgr. Srakić.

U upravi svetišta Gospe od utočišta u Aljmašu očekuju kako će pobožnosti u povodu današnjeg blagdana Velike Gospe, među kojima su misa za stradalnike Domovinskog rata te misa za mlade obitelji i njihovu djecu, ukupno posjetiti oko 60.000 hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201008140130006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo