KATARINA PEOVIĆ O NASILJU U ZEMLJI: / 'Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu Židova. Zašto radimo na takvom odvajanju Srba i Hrvata?'

Image

Kandidatkinja 'lijeve ljevice' u gostovanju u RTL Direktu je kritizirala Zorana Milanovića, Komunističku partiju i kapitalističke elite

4.9.2019.
8:44
VOYO logo

Kandidat ljevice na nadolazećim predsjedničkim izborima je Zoran Milanović, ali on želi i birače Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore. Birače ljevice i centra pokušat će osvojiti i Dalija Orešković. No, prvi put i "lijeva ljevica" ima kandidatkinju - Katarinu Peović iz Radničke fronte.

Komentirajući predsjedničku utrku između Kitarović, Milanovića i Škore, za RTL Direkt je rekla kako je to izgubljena bitka: "Tko god pobijedi, narod će izgubiti. To je bitka među ljudima koji narodu ništa dobro donijeti neće", rekla je i dodala da Milanović nije njezina konkurencija, jer ne dijele iste vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provodio je antiradničke politike, srezavao radnička prava, pogodavao je kapitalu. Ne možemo reći da je lijevi kandidat, a niti on sam sebe takvim smatra. Nismo niti svjetonazorski isti, imao je potrebe Franji Tuđmanu odati hommage aerodromom. Imamo u Beogradu jednog Nikolu Teslu, to je mnogo važniji čovjek za hrvatsku povijest", kazala je Peović.

Image
KANDIDATKINJA RADNIČKE FRONTE ZA PANTOVČAK IZNIJELA SVOJE IDEJE. /

'Podržavam crtanje srpa i čekića na kipu Tuđmana'

Image
KANDIDATKINJA RADNIČKE FRONTE ZA PANTOVČAK IZNIJELA SVOJE IDEJE. /

'Podržavam crtanje srpa i čekića na kipu Tuđmana'

Kritika komunizmu

Radničku frontu mnogi doživljavaju kao izdanak Komunističke partije, no Peović kaže da stranka kritički gleda na to razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunistička partija sigurno je imala pozitivne elemente i vrijednosti koje je prije svega prenosila organizacija NOB-a, provođenje modernističkog projekta i samouprave koja je socijalistima danas važan eksperiment, ali Radnička fronta i ja se kritički odnosimo prema Komunističkoj partiji i ideji te prosvijećene elite koja nas sve treba voditi. Demokratska smo stranka i smatramo da je važno da svi jednako participiraju i odlučuju o pitanjima koja se na nas odnose i u tom smislu Komunistička partija ne može biti uzor", kazala je Peović.

Nedavno je Peović snimila video pored luksuzne jahte u Trogiru u kojem se založila da se ne proizvode takve jahte, već stvari koje će koristiti većem broju ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratski socijalizam

"Govorila sam o društvu demokratskog socijalizma, gdje bi se pitalo ima li smisla proizvoditi takvu jahtu za pojedinca, a koja košta toliko novca da bi jedan radnik za nju tisuću godina morao izdvajati prosječnu plaću. Jesu li potrebni ti resursi, rad? Kad govorimo o demokratskom socijalizmu, treba govoriti o dvije faze. U demokratskom socijalizmu bi se trebalo proizvoditi za potrebe svih, a ne elite. I Radnička fronta zagovara brodogradnju, u ovom okviru i ovakvom proizvodnjom promoviramo jahte. Ali u socijalističkom načinu proizvodnje ne postoji takva potreba", objašnjava i dodaje:

"Kad se govori o kapitalizmu, voli se govoriti o Švedskoj, a nitko ne govori o Bangladešu, Indiji, Africi, koje su isto kapitalističke zemlje. Većina zemalja su kapitalističke. Kad se govori o socijalizmu, voli se uzeti primjer Venezuele, Kube ili Kine, ali se zaboravlja kako su one izgledale prije prijelaza na jedan oblik socijalizma. S ogromnim siromaštvom, ljudi su bili na rubu gladi. Nakon Chaveza, recimo, u Venezueli se popravio standard većine stanovništva", rekla je Peović koja za sebe kaže da je antikapitalistkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koja zemlja bi bila uzor, odgovorila je: "Demokratski socijalizam nema uzora. Postoje socijalistički elementi i u kapitalističkim zemljama, pogotovo skandinavskim. Pojavljuju se nove ideje u SAD-u i Velikoj Britaniji, u primjerima Sandersa i Corbyna. Demokratski socijalizam ne nastaje preko noći, ali jedina je alternativa, ako ništa drugo, onda zbog klimatskih promjena."

Stvaranje nebitnih sukoba

Jedna od glavnih tema u medijima proteklih je dana intervju Milorada Pupovca, u kojem je, zbog nedavnih napada i šovinističkih ispada, usporedio Hrvatsku s NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih Pupovca komentirala, svakako ga ne bih kritizirala. Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu Židova. Koriste se za homogenizaciju većinskog naroda protiv manjinskog. Izuzetno je važno da primijetimo zašto radimo na takvom odvajanju Srba i Hrvata umjesto da se bavimo ekonomskim temama, kritiziramo kapitalističke elite koje su nas dovele do ovoga gdje jesmo. Kapitalističke elite preko svojih političkih predstavnika proizvode sukob koji je potpuno nebitan. Naravno da je to kapitalistička zavjera. Pozadina takve motivacije da se proizvodi neprijatelj u obliku Srbina je potpuno identična motivaciji proizvodnje Židova u nacističkoj Njemačkoj", rekla je Peović.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo