Kataklizmičkim govorima svećenici šire strah

10.9.2012.
9:38
VOYO logo

Kardinal Josip Bozanić održao je propovijed u Mariji Bistrici kojim je prozvao Vladu za utjerivanje straha u društvo - "najmoćnijeg sredstva komunizma i protuhrvatskih napada". Optužio ih je i za pokušaj izmjene povijesti i sustava vrijednosti.

Zbog toga je udruga za zaštitu ljudskih prava David uputila prosvjed jer Bozanić "nastavlja sustavnu kampanju protiv crvene vlasti" i to po poznatom scenariju "što više publike to je jača poruka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavlja se pitanje straha u Bozanićevoj retorici, koji ne ostavlja dojam da je to strah za narod, već strah gubitka ogromnih crkvenih privilegija i stečene moći. Ova kartaška igra, upotrebljava već provjerene adute: ugrožavanje građana u njihovoj vjeri, aveti komunizma, prekrajanje povijesti Hrvata, izmjena katoličkih pogleda i vrijednosti (početak života, obitelj, školski odgoj, posebno vjerski)", navodi udruga.

Naime, iako Vlada nastoji svim silama izbjeći sukob s Crkvom, zbog pritiska javnosti ponovno se aktualiziralo pitanje hoće li ikada Hrvatska otvoriti pregovore o Vatikanskim sporazumima. Najave govore da bi se o moglo dogoditi već na jesen. Slavko LinićDa postoji potreba za tim, na samom početku mandata ove Vlade kazao je i ministar financija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nam se bilo koja država petlja u uređenje kao Vatikan...

Ne mogu se, dodaju, oteti dojmu, "da sustavom zastrašivanja svih građana svojim kataklizmičnim govorima s propovjedaonica čine upravo biskupi i njihovo svećenstvo".

Smatraju njihovo "učestalo mantranje" nimalo bezazlenim, već "opasnim po čitavo društvo", a za crkvenu ideologiju navode da glorificira samu sebe napadajući sve druge oko sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim, toga, podsjećaju da crkvene vlasti odgovaraju - Vatikanu.

"To što se Kardinal miješa u politiku, manji je problem od otvorenog poziva na neposluh građana da se odupru državnim institucijama, vlasti, koja je izabrana od većine građana. Smatramo da je to nezapamćeno, nedozvoljeno miješanje predstavnika jedne druge države (Vatikana) u unutarnje uređenje RH", navodi udruga David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome dodaju i da predstavnici crkve, koriste itekako znatna sredstva iz državnog proračuna svih građana, što znači da je ovakav govor "nezapamćen skandal i povod ne samo da se razvrgnu štetno sklopljeni međudržavni ugovori RH – SS, već da se preispitaju i diplomatski odnosi dvaju država".

"Pitamo sve odgovorne državne dužnosnike – što bi se dogodilo da su to napravili predstavnici neke druge države u našoj zemlji?", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivanje na nepoštivanje Ustava i zakona

Zaključuju da Bozanićeve riječi nisu nimalo dobronamjerne i da iz njih proizlazi da za biskupe ne vrijedi Hrvatski Ustav i zakoni. Pritom, otvoreno pozivaju građane da to isto čine, pozivajući se na svoju prošlost koja je puna mračnih razdoblja.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo