KARTA LJETNIH GUŽVI NA HRVATSKIM CESTAMA: / Evo koja mjesta je pametnije izbjegavati, ako ne želite upasti u gužvu

Image
28.7.2017.
23:06
VOYO logo

Sigurno ste se barem jednom iznervirali dok ste stajali u redu na nekom od graničnih prijelaza ili čekajući svoj red za ukrcaj na trajekt za neki od dalmatinskih otoka. Realno, tko voli gužve, pogotovo dok je vani nesnosnih 35 stupnjeva. Upravo zato Hrvatski autoklub je na svojim stranicama izdvojio dionice cesta i općenito mjesta na kojima se stvaraju ogromne gužve i to zato jer ih većina vozača bira.

'Najčešće izabiremo cestu kojom smo već putovali i koju dobro poznajemo, što činimo zbog sigurnosti: „Ovu cestu poznajem, na njoj znam što me može čekati, njome ću putovati', navode u HAK-u. Njihov Informativni centar već gotovo 39 godina prati navike vozača koji putuju autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama pa su na osnovu tih podataka sastavili Kartu ljetnih gužvi na našim prometnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Karta je namijenjena domaćim i stranim vozačima

Najznačajnije su gužve uvijek tijekom vikenda, osobito subotom kad najveći broj turista ulazi u zemlju, odnosno vraća se svojim kućama.

Kartom su željeli skrenuti pozornost domaćim, ali i stranim vozačima na mjesta i dionice cesta gdje se najčešće stvaraju kolone, a radi lakšeg snalaženja, podijelili su ih u nekoliko kategorija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

a) Granični prijelazi: Kaštel, Plovanija, Pasjak, Rupa, Bregana, Macelj, Goričan, Bajakovo, Metković, Klek, Zaton Doli, Karasovići, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Stara Gradiška, Slavonski Brod,

Image
PROMETNA PROGNOZA ZA UDARNI VIKEND: /

HAK objavio važne savjete za vozače i gdje se očekuju najveće gužve

Image
PROMETNA PROGNOZA ZA UDARNI VIKEND: /

HAK objavio važne savjete za vozače i gdje se očekuju najveće gužve

b) Trajektna pristaništa i luke: Brestova-Porozina (Cres), Valbiska-Merag (Cres), Stinica-Mišnjak (Rab), Prizna-Žigljen (Pag), Sumartin-Makarska (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), trajektne luke Zadar i Split,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

c) Naplatne postaje: Lučko, Rupa, Zaprešić, Zagreb-Istok,

d) Turistička središta na obali,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

e) Dionice autocesta i državnih cesta:

naplata Bobovica (A3) – čvor Jankomir – zagrebačka obilaznica – čvor Ivanja Reka – naplata Sveta Helena (A4); čvor Maslenica – tunel Sveti Rok (A1); naplata Lučko – čvor Bosiljevo 2 (na autocesti A1/A6); riječka obilaznica (A7); Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija (A9); Jadranska magistrala (DC8) na dionicama: Bakar – Novi Vinodolski, Zadar – Šibenik, Trogir – Split – Makarska, Zaton – Dubrovnik – Ćilipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je znati i ovo:

Ukoliko se ipak dogodi da upadnete u gužvu i ne možete dalje, informacije o tome što se događa na cestama, možete pronaći na internetskim stranicama HAK-a, kao i na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone, radijskim javljanjima te na broju telefona Informativnog centra 072 777 777 koji je dostupan 24/7, poručuju iz HAK-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike