NE PREPUŠTA SE SLUČAJU / Karlovac sutra očekuje vrhunac vodnog vala: 'Vodostaj ne bi trebao prelaziti 800 cm. S tim se možemo nositi'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Napravljen je privremeni nasip na desnoj obali Korane u centru grada, a danas se nastavlja raspoređivanje napunjenih vreća po mjesnim odborima nizvodno i uzvodno po rijeci Kupi i Korani. Imamo nekoliko branjenih točaka i za sada je po ovim prognozama sve pod kontrolom', izvijestio je Miroslav Rade, glavni zapovjednik

16.5.2023.
11:00
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Po predviđanjima Hrvatskih voda i modelima oborina koji su se od jučer smanjili, ne bi trebalo biti većih problema uzrokovanih izlijevanjem rijeka na karlovačkom području. No, ništa se ne prepušta slučaju i sve su službe spremne, dok pripreme i dalje traju tako da je već 15-ak tisuća vreća s pijeskom ugrađeno u zečje nasipe, javlja KA Portal.

"Prema sadašnjim prognozama vodostaj ne bi trebao prelaziti 800 centimetara što je za grad Karlovac i ovaj sustav koji je dijelom branjen i koji nije branjen, još uvijek prihvatljiv i s tim se možemo nositi. Nadamo se da neće biti bitnijih promjena, pa ćemo vjerojatno taj maksimum doživjeti tijekom ili do kraja sutrašnjeg dana i nadamo se da će tako i ostati", rekao je Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda na tiskovnoj konferenciji održanoj na ŠRC-u Korana u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modeli se, predviđaju i mijenjaju, rekao je Pavlović pa dodao da ih je u ranoj fazi teško uskladiti kao i to da su prognoze bile i osjetno veće s punim koritima čak i preko 850 centimetara. Dodaje da je varirao i da to nije ništa neprirodno, kao i da je točnu prognozu nemoguće dati za više od 10 - 12 sati unaprijed jer ne možemo znati koliko će kiše pasti.

Image
RASTE UNA /

Zečji nasipi, upojni bunari i pune ruke posla: Hrvatska Kostajnica priprema se za vodni val

Image
RASTE UNA /

Zečji nasipi, upojni bunari i pune ruke posla: Hrvatska Kostajnica priprema se za vodni val

Glavni zapovjednik operativnih snaga Civilne zaštite Miroslav Rade rekao je da su na temelju prognoza Hrvatskih voda jučer započele aktivnosti i provođenje zaključaka Stožera Civilne zaštite grada Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravljen je privremeni nasip na desnoj obali Korane u centru grada, a danas se nastavlja raspoređivanje napunjenih vreća po mjesnim odborima nizvodno i uzvodno po rijeci Kupi i Korani. Imamo nekoliko branjenih točaka i za sada je po ovim prognozama sve pod kontrolom", rekao je Rade.

Stožer se sastaje od nedjelje i intenzivno djeluje, rekla je načelnica Stožera Grada Karlovca Ivana Fočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intenzivno djelujemo, jučer smo obišli cijeli teren i dobili informacije o potrebama, dopremili veći broj vreća i najlona. Što se tiče prometnica u ovom trenutku u Selcu na spoju Banija prema PPK su Hrvatske vode imale intervenciju s box barijerama iako nije došlo do izlijevanja vode. U Karasima donji dio, Šiljavić donji dio uz Kupu, Ulica sv. Florijana, u Vukmanićkom Cerovcu, voda na kolniku u naselju Koritinja", poručila je Fočić i dodala da su uređene alternativne prometnice pa zamolila građane za oprez s obzirom na to da kiša i dalje pada.

Zapovjednik Rade je rekao da su trenutno branjene točke na karlovačkom području uzvodno naselje Brodarci i Mala Jelsa na rijeci Kupi, nizvodno od naselja Selce, Gradac, Vodostaj, Mekušje, Husje i Kobilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo su vatrogasci raspodijelili vreće i pijesak za obranu točkasto do kuća. U gradu imamo dvije lokacije branjene sa zapornicama. U Mušnjakovoj ulici i na Ilovcu, tamo su raspoređene pumpe visokog kapaciteta za obranu. Ostale aktivnosti su u nadležnosti Hrvatskih voda na više lokacija. Imamo završene nasipe u naseljima Logorište, Mala Švarča i Turanj. Tamo imamo nasipe ali se zaobalne vode moraju prepumpavati", poručio je Rade.

Dobra vijest dolazi i iz Ogulina gdje se prirodni sifon Đulin ponor još nije počeo puniti, nego čak voda i dalje otječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo