KARLOVAC SE OBRAČUNAVA S RUŠEVINAMA: / Srušite zgrade sami ili ćemo ih mi srušiti, a vi ćete to platiti!

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Zbog kritičnog stanja zgrada u povijesnoj jezgri, Zvijezdi, karlovačka Gradska uprava odlučila se za neke radikalne poteze,

31.5.2020.
11:12
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ljepota grada ogleda se i u održavanju zgrada, a one u karlovačkoj Zvijezdi nagrđuju sliku. Zbog toga će karlovačko Gradsko vijeće raspraviti o tom problemu na posebnoj sjednici. Naime, samo u povijesnoj jezgri nalaze se 252 objekta, od kojih je 175 u privatnom, 44 u javnom i 23 u crkvenom vlasništvu. S obzirom na strukturu vlasništva, onima koji upravljaju zgradama ostavljen je izbor - ili ih srušite sami ili ćete platiti kada ih Grad sruši.

"U posljednje dvije godine napravljena je baza podataka s ruševnim i opasnim objektima. Temeljem ovlasti danih Zakonom o građevinskoj inspekciji, Komunalno redarstvo je provelo niz postupaka kojima je vlasnicima naređeno otklanjanje oštećenja pročelja ili pokrova zbog kojih postoji opasnost za zdravlje ili život ljudi. Po pitanju uklanjanja ruševina, Grad Karlovac je kontinuirano u komunikaciji s Građevinskom inspekcijom i Konzervatorskim odjelom u Karlovcu. Tako je definirano da se za zgrade koje su upisane u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske ili koje se nalaze u kulturno-povijesnoj cjelini ili koja se nalazi na arheološkom nalazištu, nakon utvrđivanja vlasništva, zatraži od Konzervatorskog odjela suglasnost za izdavanje Rješenja o uklanjanju i ono se šalje vlasnicima. Ukoliko vlasnik ne postupi po Rješenju i ne ukloni ruševinu u zadanom roku, provodi se upravni postupak i Grad Karlovac putem treće osobe vrši uklanjanje, a vlasnike se obavještava da će Grad izvršiti uklanjanje na njihov trošak. Nakon izvedenog uklanjanja izdaje se Rješenje o troškovima i dostavlja vlasnicima", pojasnili su u Gradu Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinanciranje statičke sanacije

No, zgrade s oštećenjima koje prijete prolaznicima neće se rušiti. Grad će sukladno zakonima, ukloniti samo ono što predstavlja opasnost, dok će obnovu ostatka građevina obaviti vlasnici. Uz to, Gradska je uprava omogućila i neke financijske povlastice za vlasnike dotrajalih zgrada koji ih žele obnoviti, piše Kaportal.

"Nakon četiri godine, Grad je raspisao javni poziv za sufinanciranje statičke sanacije objekata, krovišta i pročelja, te izmjene stolarije. Uz tu fizičku revitalizaciju sukladno Planu upravljanja Zvijezdom, provodi se i društvena revitalizacija u smislu organiziranja raznih manifestacija i događanja, a također provodimo i gospodarsku revitalizaciju kroz razne mjere (smanjena komunalna naknada, poticajne mjere za parkiranje i ostalo). Za nekretnine u kulturno-povijesnoj urbanističkoj cjelini Odlukom o komunalnoj naknadi privremeno je oslobođeno plaćanje komunalne naknade u djelomičnom iznosu od 50 posto u razdoblju od 1.1.2019. do 31.12.2024. godine, osim za poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti banaka, osiguranja, pošta i telekomunikacija, igara na sreću, noćnih i disko klubova i barova", poručuju iz uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društveni objekti kao nositelji obnove

Dodaju da se na cijelom području grada komunalna naknada ne obračunava za ruševne objekte, jer su oni ionako neupotrebljivi. Istaknuli su i da je obnova Zvijezde već započela, "pa su tako znatna ulaganja i projekti učinjeni na zgradi Gradske uprave i Veleučilišta, Oružani, Franjevačkom samostanu, objektima Eparhije, a veliki projekt obnove komunalne infrastrukture također je dio revitalizacije Zvijezde kojim će se unaprijediti osnovni životni uvjeti stanovnika ovog dijela grada”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo