KARELOVIĆ NAPRAVIO VELIKU GREŠKU: / 'To što je ona saborska zastupnica ne umanjuje obvezu čuvanja liječničke tajne'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

Dr. Karelović je prekršio nekoliko propisa i Zakona kad se uhvatio govora o anamnezi i liječenju zastupnice Ninčević Lesandrić

16.10.2018.
9:50
PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sudeći prema preliminarnom stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, dr. Deni Karelović je, demantirajući zastupnicu Ninčević Lesandrić, koja je u Saboru govorila o traumatičnoj kiretaži, prekršio je barem pet odredbi GDPR-a, te se ogriješio i o Zakon o liječništvu.

U AZOP-u vjeruju kako je dr. Karelović prešao dopuštene okvire javno iznoseći podatak da je u hitnom prijemu KBC-a Split zastupnici rađena aspiracija zbog male trudnoće te da je to bilo u lokalnoj anesteziji, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navodimo i kako je sukladno članku 9.1 Opće uredbe o zaštiti podataka zabranjena obrada posebnih kategorija osobnih podataka u koje spadaju i podaci o zdravlju, budući da se radi o podacima posebno osjetljive prirode koji uživaju veći stupanj zaštite u odnosu na sve druge osobne podatke koji ne spadaju u navedenu kategoriju", stoji u AZOP-ovom odgovoru.

Image
KARELOVIĆ: /

'Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima; mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama'

Image
KARELOVIĆ: /

'Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima; mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama'

Liječnička tajna je - liječnička tajna

Pozivaju se i na čl.21 Zakona u liječništvu koji propisuje što sve spada pod "liječničku tajnu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz opisanog slučaja proizlazi da su od strane KBC-a Split u javnost iznesene pojedinosti vezane uz konkretan postupak i veći opseg osobnih podataka koji je prije toga u javnost iznijela saborska zapstupnica, što je protivno načelu razmjernosti i načelu smanjenja količine podataka i došlo je do prekomjerne obrade osobnih podataka protivne svrsi prikupljanja osobnih podataka, a time i do povrede privatnosti pacjentice", dodaje se u AZOP-ovom priopćenju.

Kažu i kako činjenica da se radi o javnoj osobi, odnosno o sabroskoj zastupnici, ne umanjuje obavezu čuvanja liječničke tajne, a time i povjerljivosti osobnih podataka o njenom zdrastvenom stanju, dijagnozama i liječenju od strane liječnika, odnosno bolničke ustanove bez obzira što je ona sama pretnodno iznijela određene podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NINČEVIĆ LESANDRIĆ: ‘Nisam vidjela nikakvu anesteziju, a ako sam je dobila, kakav tek onda problem otvaramo’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo