Karamarko: Svojim neradom upropastili su državu, a promjena izbornog zakona je lakrdija

''Jučer je bio velik dan za državu, dobili smo prvu predsjednicu i najavljeno je novo vrijeme za Hrvatsku'', izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

16.2.2015.
19:08
VOYO logo

Smatra kako je predsjednica u svom govoru otvorila puno pitanja iz surove stvarnosti, ali i puno nade.

''Sve možemo realizirati zajednišvom, nesloga je zaista luksuz na koji nemamo pravo. Oko podjela ne moramo dramatizirati. Ostanimo svoji. Nije ni potrebno boriti se protiv svjetonazorskih razlika, ali kad je u pitanju egzistencijalna ugroženost i gospodarski oporavak - oko toga mora biti konsenzusa'', rekao je HRT-uKaramarko. ''I HDZ poziva na jedinstvo, zadnji je čas da Vlada napravi nešto kvalitetno'', dodao je. Neprimjerenim je okarakterizirao zviždanje Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću na inauguraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da bi suradnja između Vlade i nove predsjednice trebala biti 'u skladu s Ustavom' - iako je sve krenulo malo 'šlampavo' i 'zloćudno'. Za lošu atmosferu smatra krivim premijera Zorana Milanovića koji predsjednici nije ni čestitao. To što je njihov kandidat izgubio izbore ne daje im za pravo opstruirati suradnju s predsjednicom. Smatra normalnim da premijer može očekivati da Kolinda Grabar Kitarović od njega zatraži sazivanje tematske sjednice Vlade kako bi doznala u kakvom stanju preuzima državu i kakvo je stanje gospodarstva.

'To je lakrdija'

''Oni su svojim neradom, nečinjenjem i improvizacijom upropastili državu. Ovo je dobar trenutak da počnu raditi'', kazao je Karamarko. Dodao je da je i Josipovićev krimen 'nečinjenje'. Ove tri-četiri populističke mjere nisu dovoljne za ostanak na vlasti - ''Uzalud im sve'', odgovorio je Karamarko na pitanje o datumu eventualnih prijevremenih izbora. ''Kad god budu izbori, mi ćemo pobijediti'', dodao je. Promjene izbornog zakona nazvao je lakrdijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je najavio da će 1. i 2. ožujka HDZ na velikom gospodarskom forumu ponuditi svoj gospodarski program javnosti, strankama i sindikatima te pokrenuti javnu raspravu o njemu. Temelj programa, za koji je Karamarko rekao da je 'mozaički', jest jačanje malog i srednjeg poduzetništva, reforma državne uprave i iskorištavanje fondova EU-a. Kao velike projekte najavio je pokretanje navodnjavanja i odvodnje te intenziviranje proizvodnje zdrave hrane. Spremni smo i na nepopularne poteze, dodao je.

Govoreći o vanjskoj politici, Karamarko je rekao kako očekuje i 'obnovu' odnosa sa zapadom i pozicioniranje unutar Europske unije. Nužno je i 'omekšavanje' odnosa sa susjedima (Srbijom). ''Nećemo zaboraviti agresiju, moramo raščistiti puno stvari, ali morat ćemo neke stvari i oprostiti - radi suživota i gospodarske suradnje'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo