RH VLADA: / 'Ne postoji kazna koja bi mogla vratiti nevine žrtve, ali presuda je minimum za njihove obitelji'

Image
24.3.2016.
17:10
VOYO logo

RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA: ‘Kriv je za genocid u Srebrenici, teror u Sarajevu i istrebljivanje!’

Image
RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA: /

'Kriv je za genocid u Srebrenici, teror u Sarajevu i istrebljivanje!'

Image
RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA: /

'Kriv je za genocid u Srebrenici, teror u Sarajevu i istrebljivanje!'

U Banskim dvorima naglašavaju kako su svjesni da ne postoji kazna koja bi mogla vratiti u život nevine žrtve, ali osuda jednog od glavnih aktera agresivne velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini, koja je rezultirala genocidom i stravičnim zločinima, "predstavlja minimum na koji su žrtve i njihove obitelji nažalost predugo čekale".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vlada smatra da je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduvjet za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica: To je neizbrisiva mrlja u svjetskoj povijesti

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je presudu riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je riječ o prvostupanjskoj presudi, ovime je međunarodna zajednica priznala kako se u Srebrenici dogodio genocid te kako su na području Republike Srpske, sedam općina i u Gradu Sarajevu udruženim zločinačkim pothvatom počinjeni najteži zločini s ciljem stvaranja homogenog srpskog prostora. Slaba je to utjeha obiteljima žrtava ovih monstruoznih zločina, koji će ostati neizbrisiva mrlja kako u europskoj tako i u svjetskoj povijesti.

Vjerujem da je ova presuda jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti te međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko: Ova presuda je opomena svima koji se zanose idejom Velike Srbije

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je haaška presuda Radovanu Karadžiću očekivana i pravedna te da je doprinos pravdi koju žrtve srpske agresije očekuju već dva desetljeća.

"Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju. Ova presuda neće oživiti mrtve, neće vratiti dostojanstvo poniženima i neće izgraditi porušene domove i drugu razorenu imovinu, ali svakako je opomena svima koji se još uvijek zanose idejama o tome da je moguće ostvariti ciljeve iz ideološke podloge o stvaranju velike Srbije", napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati u BiH prvi su se suprostavili srpskoj vojsci

Nadalje ističe da su se Hrvati u BiH, zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije, te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora. To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod", istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Haaški sud osudio je u četvrtak Radovana Karadžića na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radovan Karadžić dobio je zasluženu kaznu, koja je u prvom redu važna zbog žrtava, ali i zbog poruke svima koji pomišljaju na ratove i njihovo oživljavanje", poručila je u četvrtak predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić: Simboličan pokušaj međunarodne zajednice

Podsjećajući kako "ukupni rat u BiH nikada nije proglašen službeno genocidom", Pusić navodi da je kroz presudu Karadžiću zločin u Srebrenici okarakteriziran kao genocid. Karadžić je dobio 40 godina zatvora što je u njegovom slučaju više nego doživotno, s obzirom na to da ima 70 godina, ističe Pusić u priopćenju objavljenom na Facebook profilu.

Mnogi će reći da je kazna stigla prekasno, no pokazalo se da zločini koji su počinjeni u BiH ne mogu proći nekažnjeno, posebno u ovo vrijeme, kada sa svih strana nadiru razne vrste povijesnog revizionizma, da se u nekim stvarima ipak pogleda istini u oči i da se kaže, pa makar 20 godina kasnije, oni koji su radili zločine, dobili su zasluženu kaznu", dodala je.Smatra da je 200 osuđenih u Haagu "simboličan pokušaj međunarodne zajednice, prvi puta nakon 2. svjetskog rata, da se suprotstavi ratnim zločinima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Iz BiH htjeli su protjerati Hrvate i Bošnjake

Zoran Milanović također se oglasio putem svog Facebooka:

"Niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno. Kazna od 40 godina zatvora čovjeku koji je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata i čije je djelovanje dovelo do smrti tisuća ljudi i užasne patnje, mala je utjeha za sve stradale i njihove obitelji. Rat u BiH vođen je s ciljem da se iz nje protjeraju Hrvati i Bošnjaci i da se stvori Velika Srbija. Presuda Radovanu Karadžiću je jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BIH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterizirana kao zločinačka", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: Malo. Premalo.

Presudu Karadžiću komentirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor. Mišljenja je da je to "Malo. Premalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer, za svu tu mržnju,smrt, strah, progone, očaj, beznađe, silovanja; za svu tu ubijenu djecu i zaustavljene mladosti, nema dovoljne kazne", napisala je Kosor na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo