Karamarko ne da Josipoviću da bira osiguranje

Novi predsjednik Ivo Josipović već je peti dan bez osiguranja. Iz njegova stožera Karamarku poručuju da će pri izboru tjelohranitelja Josipovićeva biti zadnja.

15.1.2010.
10:38
VOYO logo

Iako je predsjednik države osoba kojoj se mora pružiti najviši stupanj zaštite, Ivo Josipović već je peti dan predsjednik bez osiguranja.

Iz stožera novog predsjednika ministru policije Tomislavu Karamarku poručuju da se pomiri s rezultatima izbora, da je Josipović predsjednik države i da će u izboru tjelohranitelja zadnja biti Josipovićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko, pak, može se čuti u MUP-u, ne popušta i kaže da si nijedna štićena osoba neće birati tjelohranitelje, nego će poslove zaštite obavljati policajci koje se delegira u sustavu, piše Večernji list.

Svojevrsna pat-pozicija zbog koje za sigurnost predsjednika umjesto policajaca brinu zaštitari koje plaća SDP nastala je zbog Gorana Vukovića Vuka, tjelesnog čuvara pokojnog Ivice Račana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Josipovićevom stožeru tvrde da su problemi nastali kada je Josipović ušao u drugi krug jer iz MUP-a više nije bilo ni glasa.

Procjenjujući da se treba pobrinuti za Josipovićevu sigurnost, iz njegova su stožera uputili inicijativu MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef stožera Mirando Mrsić i Igor Dragovan su se u četvrtak, tri dana prije izbora, sastali s ministrom policije Tomislavom Karamarkom.

Tada je, kako je preneseno, Josipovićeva strana iznijela želju da im se dostavi popis imena tjelesnih čuvara koji bi obavljali neposrednu zaštitu, te da se Josipoviću ostavi otvorena mogućnost da izabere tko će mu ubuduće 24 sata biti u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je navodno rekao da će se stvar riješiti kompromisom i sve prebacio na ravnatelja Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića Tigra.

Kada je, pak, rečeno da Josipović želi da ga štiti Vuk, suradnja je stala. Od tada do danas iz MUP-a nema ni glasa, tvrde iz predsjednikova kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji, pak, kažu da su poslali tjelohranitelje odmah po proglašenju rezultata drugog kruga izbora, ali su oni odbijeni.

Za Vuka poručuju da je nestručan i da je u MUP došao po političkim kriterijima. Navode da je u kampanji za izbore 2000. godine bio Račanov zaštitar, te da mu je to i poznanstvo s Dijanom Pleštinom bila referencija da postane policajac i šef premijerova osiguranja. Karamarko će, poručuju, dokinuti takvu praksu, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001140696006 arti-201001140049006 arti-201001130561006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo