sjednica vlade / Karamarko i Petrov na čelu Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio bi predsjednik Povjerenstva, a potpredsjednik Vlade Božo Petrov zamjenik predsjednika

11.2.2016.
9:27
VOYO logo

U Banskim dvorima održala se danas treća sjednica Vlade. Prema dnevnom redu, Vlada amandmanom na svoje izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske predlažila je da oba potpredsjednika Vlade postanu članovi vladina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio bi predsjednik Povjerenstva, a potpredsjednik Vlade Božo Petrov zamjenik predsjednika.

Današnju sjednicu započeo je ministar vanjskih poslova Miro Kovač predstavljajući Prijedlog programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o 75 zakona, 65 podzakonskih akata i 13 provedbenih mjera kojima se preuzima nova pravna stečevina EU", pojasnio je.

Također je dodao kako je u trogodišnjem razdoblju Hrvatska dosad imala najbolje rezultate usklađivanja propisa u odnosu na ostale države članice EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić istaknula je kako je Gospodarsko-socijalno vijeće najveći tripartitni dijalog u RH, u kojem sudjeluju predstavnici vlasti, psolodavaca i sindikata

Ona je predložila, a Vlada prihvatila da se u Gospodarsko-socijalno vijeće kao predstavnici Vlade imenuju ministri Bernardica Juretić, Tomislav Tolušić, Nada Šikić, Tomislav Panenić,Zdravko Marić i Dario Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijska revizija političkih stranaka

Vlada je također uputila Saboru dva mišljenja: Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske - mišljenje Vlade i Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ministar financija Zdravko Marić prezentirao je Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača za 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financijskom revizijom je obuhvaćeno 30 političkih stranaka, bile parlamentarne ili van parlamenta, šest nezavisnih zastupnika te dva člana predstavničkih tijela lokalnih jedinica, kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje za 2014. Također, obavljena je provjera dostave godišnjih financijskih izvještaja političkih stranaka, nezavisnih zastupnika te članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica kojima je mandat u tijeku. Obavljena je i provjera objave financijskih izvještaja političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u propisanom roku", pojasnio je Marić.

"Ured je obavio provjeru dostave godišnjih financijskih izvještaja 155 političkih stranaka, koje su bile obvezne dostaviti financijske izvještaje za 2014., šest nezavisnih zastupnika te 900 članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica kojima je mandat u tijeku", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještajima o prihodima i rashodima za 2014., revizijom obuhvaćene političke stranke iskazale su ukupne prihode u iznosu 114.820.902,00 kn, koji se odnose na prihode iz državnog proračuna u iznosu 53.508.583,00 kn, prihode iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje u tekstu: lokalne jedinice) u iznosu 42.075.258,00 kn, prihode od članarina i članskih doprinosa u iznosu 8.862.125,00 kn, prihode od dobrovoljnih priloga (donacija) u iznosu 4.897.579 kuna te druge prihode u iznosu 5.477.357 kuna.

Raspisivanje prijevremenih izbora na lokalnim razinama

Usvojeni su prijedlozi odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Novoj Gradišci i Novalji te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan – Lisignano, Cestica i Gvozd te odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine te zamjenika općinskog načelnika Općine Jagodnjak iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Za dan provedbe izbora određuje senedjelja, 20. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ustaše heroji' /

Pročitajte što je Hasanbegović pisao o ustašama u časopisu Nezavisna Država Hrvatska!

Image
'ustaše heroji' /

Pročitajte što je Hasanbegović pisao o ustašama u časopisu Nezavisna Država Hrvatska!

Hasanbegović se obraća javnosti nakon sjednice

Međutim, zanimljivio dio sjednice - imenovanja zamjenika i pomoćnika ministara - odvijat će se na zatvorenom dijelu sjednice. A najinteresantniji dio današnjeg zasjedanja u Banskim dvorima je iščekivanje što će ministar kulture reći nakon što su Novosti jučer objavile kako je Zlatko Hasanbegović 90-ih pisao za časopis Nezavisna Država Hrvatska u kojem je veličao ustaše, a pronađena je i fotografija na kojoj pozira s ustaškom kapom. 

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sjednice će dati izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo