Kaos u zdravstvu, splitski specijalizanti izvode više anestezija istodobno

Image
Foto: Screenshot

Gost Dnevnika u 22 na N1 bio je dopredsjednik HUBOL-a dr. Ivan Bekavac.

8.1.2016.
6:30
Screenshot
VOYO logo

"Splitski anesteziološki uvjeti nisu primjereni 21. stoljeću. U pet dvorana se radi kao prije 30 godina. To je samo vrh ledene sante. Splitski kolege specijalizanti anestezije svakodnevno obavljaju nekoliko anestezija u isto vrijeme. Jedna osoba anestezira više pacijenata. To je protivno propisima i HUBOL je o tome već govorio u više navrata. Nije to sve - mi smo kroz protekle dvije godine govorili kako će egzodus hrvatskih liječnika ostaviti trag na kvaliteti zdravstvenog sustava. To se i pokazuje", prenosi N1.

Manji problem čini se je odvod plinova, a veći da specijalizanti sudjeluju na operacijama.

"Bez anesteziologa nema ni anestezije ni izlječenja pacijenata. Nužno je sukladno propisima postići uvjete funkcioniranja operacijskih dvorana. Potrebno je provoditi propise. Ne smije specijalizant samostalno izvoditi anesteziju do ne dođe na razinu kompetencije 3."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je kriv kad dođe do problema?

"Specijalizant jer je pristao na takve uvjete rada i zdravstvena ustanova koja je organizira rad. Ako pogledamo raspored smjena vidjet ćemo da je redovito jedan specijalizant zadužen na nekoliko operacijskih dvorana istodobno."

Je li itko odreagirao?

"HUBOL redovito izvještava što se zbiva na terenu. Pravodobno obavještavamo odgovorne. Naša je uloga zaštiti interese pacijenta i liječnika. Mi smo dovedeni do toga da mi moramo propisima podučavati one koji bi to trebali provoditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se kako će nova zdravstvena administracija uvažiti interes i znanje struke. Dosad nije bilo tako. Nadamo se da će HUBOL pronaći sugovornika u zdravstvu na korist svih."

Image
REFORMA ZDRAVSTVA AKTUALNA TEMA: /

Evo što o njoj kaže Tomislav Karamarko

Image
REFORMA ZDRAVSTVA AKTUALNA TEMA: /

Evo što o njoj kaže Tomislav Karamarko

N1/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo