DIO GRAĐANA BEZ VODE / Kaos u Splitu: 'Katastrofa! Ko da je tsunami došao od gore! Ne ponovilo se!'

Još se ne zna kolika je šteta, ali pitku vodu građani bi trebali dobiti do kraja dana, najavljuju mjerodavni

24.5.2019.
19:01
VOYO logo

Niz ceste su se slijevali potoci, a uskoro je velik dio stanovništva u središtu Splita ostao bez vode. 

Prometnice u središtu grada nalikovale su na rijeke, a silina puknuća jedne od glavnih vodovodnih cijevi uništila je i cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jutros negdje oko osam je baš bio rafting odozgo, pukla je cijev, digla asfalt…Napravilo je opći kaos, nema vode cijeli kvart. Nije lako ovima iz vodovoda, ali ni nama”, upozorava Ivan.

Zbog velikih količina vode koja je istjecala na ulicu, uskoro je veći dio središta grada ostao bez vode. “Katastrofa! Ko da je tsunami došao od gore! Pola kafića i bašte je poplavljeno. Očajno, ne ponovilo se!”, nada se konobarica Mirela Letović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pukla glavna vodovodna cijev: Splitske ulice pod vodom

Image

Pukla glavna vodovodna cijev: Splitske ulice pod vodom

Na teren su, uz djelatnike Vodovoda, izišli i vatrogasci kako bi spriječili prodiranje vode u zgrade i kuće.

Božo Crljen, zapovjednik DVD Split, napominje: “Ušla je voda u podrum, to je sanirano i ovdje je obranjena osnovna škola da ne uđe u nju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traje sanacija, jedan dio grada bit će bez vode. Naime, kako kaže Ivica Perić, tehnički direktor ViK Splita: ''U konačnici pretpostavljamo uži dio Rendićeve do vidilice, do tunela Marjana će biti bez vode. U tu svrhu cisterna vode je u blizini”.

Stanovnici se ipak nadaju da će kvar biti brzo otklonjen. Dean Mršić upozorava: ''To je malo nezgodno i za nas koji imamo malu djecu, puniti tako vodu... Ja se nadam da će ovo biti riješeno tijekom dana, da se ne moramo seliti. Iako je cesta zatvorena pa ne možemo ni autom otići nekamo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dotrajalost cijevi, kao mogući razlog puknuća spominje se i veliko opterećenje ceste ispod koje prolazi vodovod. “To nije čudno jer je zastarjela infrastruktura, ali trudimo se obnavljati velikim projektom Solin-Split. U sljedećih nekoliko godina promijenit ćemo cijelu vodovodnu mrežu'', ističe Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

No, dok se cijela infrastruktura ne promijeni, puknuća cijevi su moguća, a šteta koja nastane je prilično velika.

Do puknuća je najvjerojatnije došlo zbog preopterećenja ceste prometom kamiona. Direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta u razgovoru za RTL najavio je da bi stanovnici vodu trebali dobiti za otprilike dva sata: ''Djelatnici su pristupili saniranju kvara i kroz dva sata očekujemo rješenje problema. Što se tiče štete, zasad imamo samo procjene koje se vrte oko stotinjak tisuća kuna, ali moramo pričekati da sve završi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo